Tilaa
Jutut

Wellcraft Scarab 38 KV – Muskeliveneiden äiti

Kippari pääsi ajamaan Miami Vicen Wellcraftia Suomenlahdella vuonna 1989.

30.01.2024

TekstiVesa Leppä

KuvatAri Inkinen

Yksi venemaailman ikonisimmista veneistä on Wellcraft Scarab 38 KV (Kippari 5/1989), joka nousi koko maailman tietoisuuteen Miami Vice -televisiosarjan yhtenä päätähtenä. Siitä tuli myös sen aikaisen trendin mukaan kaikkien ”muskeliveneiden äiti”.

Kipparin silloisena päätoimittajana pääsin ajamaan herkkua Suomen vesillä.

Vuosina 1984-1990 esitetty yhdysvaltalainen poliisisarja on yksi legendaarisimmista televisiosarjoista. 80-luvun nostalgiapommisarjaa esitettiin Suomessakin 1980-luvun loppupuolella.

Miami Vicessa Don Johnson ja Philip Michael Thomas esittivät peitetehtävissä toimivaa poliisiparia, James ”Sonny” Crockettia ja Ricardo ”Rico” Tubbsia. Tyylikkäästi pukeutunut kaksikko ohjasi tuolloin pukeutumismuotia, automuotia ja ennen kaikkea loi perustan venetyypille, joka sai sittemmin nimen muskelivene.

Etsiväparin käytössä oli Wellcraft Scarab 38, pitkä, kapea ja nopea vene, jossa oli syvä V-pohja (23 astetta). Veneen koneistuksena oli muskeliveneiden minimivaatimukseksi muotoutunut 2 suurta sisäperämoottoria. Nyt käytössä olivat 2 x Mercruiser 420 TRS V8-moottorit. 420 kertoo yhden moottorin tehon.

Suomeen Don Johnsonin käytössä ollut vene saapui mainosmielessä Helsingin venemessuille 1989. Silloin sen oli hankkinut omistukseensa amerikkalainen Daniel Miller, joka oli saanut sponsoriksi veneen kylkeen ruotsalaisen matkapuhelinvalmistaja Ericssonin Hot Line -teippauksen.

Vene oli nykymittapuunkin mukaan erinomainen ajaa. Vaikka se otti Helsingin edustan aalloissa komeita loikkia, alastulo oli pehmeää ja vaaratonta. Huippunopeudeksi mittasimme 58,4 solmua.

Venettä kaupattiin viime vuosikymmenellä Yhdysvalloissa 19 miljoonan dollarin pyyntihinnalla. Tieto veneen myöhemmästä kohtalosta ei ole kantautunut Suomeen saakka. Scarab-mallisto on nykyisin oma brändinsä.

LUE MYÖS:

Testissä Wellcraft 355 Commuter + 3 x Mercury 350 L6 Verado – Legendan paluu Kippari 1/2024

Lue myös nämä

X