Tilaa
Uutiset

17.9 Ympäristöministeriö leikkaa vesiensuojelun määrärahoja

17.09.2007

TekstiKipparilehti

Ympäristöministeriö aikoo leikata ympäristöjärjestöjen valtionapuun käytettäviä määrärahoja. Ministeriö perustelee leikkausesitystä sillä, että se palauttaisi ympäristöjärjestöjen määrärahat ennalleen, vuoden 2005 tasolle. Kaikkiaan tämä tarkoittaa noin 400 000 euron poistamista ympäristöjärjestöiltä.
Katkaisu
Pidä Saaristo Siistinä ry:n mukaan silloin muun muassa veneiden septityhjennysasemien verkoston kehittäminen keskeytyy kutakuinkin siihen paikkaan.

– Määrärahaa korotettiin vuonna 2006 nimenomaan siitä syystä, että esimerkiksi Pidä Saaristo Siistinä ry:n kautta rahoitusta voitiin ohjata esimerkiksi veneiden käymäläjätteiden imutyhjennysverkoston kehittämiseen, hämmästelee yhdistyksen pääsihteeri Rolf Karrento.
– Jos leikkaukset toteutuvat, palataan tässä kehityksessä merkittävä askel taaksepäin. Lisäksi yhdistyksen määrärahaan kohdistuva mittava vähennys tekisi edellytyksemme jatkaa toimintaamme nykyisellä tasolla mahdottomaksi.

Pidä Saaristo Siistinä ry on saanut kaksi kertaa erillisen 100 000 euron avustuksen, jonka käyttöä on koordinoinut Septiasiain yhteistyöryhmä. Työryhmä on pitänyt tärkeänä juuri valtion tukea laitehankinnoille: laki vaatii palvelun järjestämistä, mutta satamayrittäjille se ei tuo tuloja.

Määrärahan aleneminen vaarantaisi yhdistyksen muutakin toimintakykyä, Pidä Saaristo Siistinä sanoo. Samalla jätehuoltopalveluiden, jätepisteiden ja kuivakäymälöiden käyttöaste ja jätemäärät ovat jatkuvassa nousussa. Pidä Saaristo Siistinä ry on merkittävimpiä avustuksen saajia, mutta toiminnan tarpeellisuus ja tuloksellisuus on myös tunnustettu niin veneilijöiden keskuudessa kuin viranomaistahollakin.

Yhdistys itse katsoo, että vuonna 2006 määräraha saatiin tyydyttävälle tasolle. Tuolloin ympäristöministerinä oli Jan-Erik Enestam (rkp) Västanfjärdistä. Nykyinen ministeri on Paula Lehtomäki (kesk) Kuhmosta.
– Pidä Saaristo Siistinä ry ei ole vuosikampanja, vaan vuodesta 1969 asti toiminut organisaatio, Rolf Karrento korostaa.

Lue myös nämä

X