Tilaa
Testit

7-tuumaiset monitoimiset karttaplotterit testissä – Kahdeksan plotteriveljestä

Laajassa 7-tuumaisten monitoimisten plottereiden testissä ei ole huonoja laitteita, mutta niin perustoiminnoissa kuin navigoinnissa on merkittävän suuria eroavaisuuksia.

08.01.2016

TekstiKLAUS SALKOLA

KuvatKARI HAUTALA, MARKO LYSMÄ/OTAVAMEDIA, KLAUS SALKOLA

  • Furuno GP1870F
  • Garmin Echomap 71SV
  • Hummingbird Helix 7
  • Lowrance Elite 7Chirp
  • Lowrance HDS7 Touch GEN 3
  • Raymarine ES78 Hybridtouch
  • Simrad NSS7 EVO 2
  • Simrad G07

Testilaitteet voidaan jakaa kahteen ryhmään, alle 1 000 ja yli 1 500 euroa maksavat.

Testisarjan laitteita on eri valmistajilta saatavana 5—7-tuumaisista aina 12—16 tuumaan saakka. Suuren kokoeron laitteet saattavat olla toiminnoiltaan ja komponenteiltaan samanlaisia. Antureiden vaikutus hintaan on suuri. Plottereiden hintavertailu on hankalaa. Eri mallien kokoonpanot vaihtelevat paljon. Valmistajien laitteet eivät myöskään ole täsmälleen samaan tarkoitukseen suunniteltuja.

7 tuuman ruutukoko on järkevän minimikoon alalaidassa. Se on verrattomasti suurempi kuin 5-tuumainen. Se on silti pieni, jotta asioiden nopea tai yksityiskohtainen tarkastelu olisi helppoa. Hintataso vie monen veneilijän kipurajalle. Tonnin panostus venevarusteeseen on iso investointi. Laitteen valinta tapahtuukin usein saadun tarjouksen perusteella.

Laajemman järjestelmän rakentajat joutuvat huolehtimaan, että laite olisi yhteensopiva muun järjestelmän kanssa. Laitteiden verkottamisessa NMEA2000 lupaa paljon, muttei ole aina varma ratkaisu. NMEA183 on usein yhteensopivampi, mutta sen mahdollisuudet ovat rajallisemmat. Varmin yhteensopivuus saadaan aikaan saman toimittajan laitteiden välillä.

Asennus ja liitäntä

Testin laitteet kokeiltiin sankakiinnityksessä, kuten veneen karttapöydän päälle kiinnitettynä. Aikaisempaan verrattuna kiinnitykset ovat parantuneet paljon. Vaihtoehtoisesti laitteet voidaan asentaa levyn pintaan upotettuina.

Ainoastaan plotteria tarvitseva liittää laitteeseen vain sähkön. Laajempaa käyttöä varten laitteissa on liittimiä eri tarkoituksiin. Liittimien laatu, tiiveys ja kiinni pysyvyys vaikuttavat laitteen käyttöikään. Useimpien laitteiden liittimet ovat tiivistettyjä ja kierteellä tai bajonetilla lukittuja. Monissa laitteissa on NMEA2000, Ethernet tai merkkiliitäntä, joita tarvitaan liitettäessä muita laitteita yhteen.

Kaikista laitteista löytyy sisäänrakennettu GPS-vastaanotin. Tämä toimii, jos vastaanottimen yläpuolella tai ympärillä ei ole metallista rakennetta, kuten teräsveneen katto. Avoveneisiin ja hytillisiin puu- tai muoviveneisiin nämä laitteet sopivat sellaisenaan.

Toimintakokeet vesillä tehtiin lujitemuovisen kajuutan sisällä ja nopeassa avoveneessä. Penkkikokeet tehtiin yksikerroksisen pientalon työtilassa, jonka päällä on peltikatto.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 1/2016

Veneellä tehtävien hitaiden ja nopeiden ajokokeiden lisäksi plotterien käyttöominaisuuksia vertailtiin samanaikaisesti myös sisätiloissa.

 

Lue myös nämä

X