Tilaa
Testit

Apple iPad Wi-Fi + 3G ja Navionics Mobile Marine HD-merikartta

14.10.2010

TekstiJaakko Herttua

KuvatJaakko Herttua ja Vesa Leppä

Ajatus Applen iPad-tablettitietokoneen testaamisesta veneessä tuntui aluksi turhauttavalta. Onhan näitä autonavigaattoreita ja puhelimia jo nähty ja kokeiltu. Mieli kuitenkin muuttui, kun iPadiin latasi 25 euron hintaisen Itämeren kattavan Navionics-merikartan. Sormen hipaisulla toimiva zoomaus ja kartan vierittäminen on niin luontevaa, että näin karttaplotterien olisi aina pitänyt toimia.

Navigaattoreiden suunnannäyttäjä

Totutusti yhden elektronisen merikartan hinta on ollut valmistajasta riippuen 200 – 400 euroa. Hinta on pysynyt samana jo vuosia, vain kartan kattama alue on laajentunut vuosi vuodelta. Tällä hetkellä yksi merikarttamoduuli kattaa jo koko Itämeren ja suurimmat järvet.

Italialainen Navionics valmistaa merikarttoja muun muassa Raymarinen, Lowrancen, Eaglen ja Hummingbirdin veneplottereille. iPhonelle on tehty oma karttaversio jo viime vuonna, ja nyt on saatavilla myös iPadille sopiva, paremmalla resoluutiolla oleva HD-versio.

Huomionarvoista iPhonelle ja iPadiin tehdyissä kartoissa on hinta, joka on alle kymmenesosa vastaavan alueen veneplotterikartan hinnasta. Applen App Storessa Navionicsin Marine Scandinavian East HD -kartan hinta on iPadille 24,99 euroa ja pienemmän tarkkuden iPhone-version 9,99 euroa.

Ihmettelyä monessa laitetta kokeilleessa herätti se, että voiko tämä oikeasti toimia näin helposti ja tähän hintaan? Ei mitään ihmeellisiä ohjelman asenteluja tai säätämisiä. Navionics Marine HD -merikartan yli 300-megatavuisen karttatiedoston lataaminen tapahtuu vain muutamalla sormenpään näpäytyksellä.

Laitteessa on valmiina App Store -ohjelmakauppa. Ostos veloitetaan pankki- tai luottokortilta tai Applen Itunesin Click&Buy-tililtä. Latauksen jälkeen kartta on välittömästi käytettävissä.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 10/2010

Lue myös nämä

X