Tilaa
Testit

Buster XLe ja Yamarin Cross 57 BR – Pakansekoittajat parivertailussa

Yamarinin rinnakkaismallisto Cross rakentuu alumiinirungolle, perinteisen lujitemuovirungon sijaan. Busterin uusiin mallisarja e taas varustettiin lujitemuovisella kansiosalla entisen alumiini- ja vanerisisustuksen tilalle. Erikoinen tilanne on oiva lähtökohta kiinnostavalle parivertailulle. Mutta mikä sai kummankin valmistajan lähtemään näinkin haastaville sivuraiteille?

10.09.2014

TekstiKarel Kakko

KuvatSeppo Evinsalo

Yamarinin rinnakkaismallisto Cross rakentuu alumiinirungolle, perinteisen lujitemuovirungon sijaan. Busterin uusin mallisarja e taas varustettiin lujitemuovisella kansiosalla entisen alumiini- ja vanerisisustuksen tilalle. Erikoinen tilanne on oiva lähtökohta kiinnostavalle parivertailulle.

Buster XLe ja Yamarin Cross 57 BR edustavat avoveneissä suurempaa keskiluokkaa, joka tarkoittaa vajaan kuuden metrin pituutta ja noin 100 hevosvoiman tehoa.

Kumpikin vene on rakennettu välttäen kaikki mahdolliset sudenkuopat, ja pyritty luomaan ns. idioottivarma kokonaisuus, joka ei kenties ole luokkansa intohimoja herättävin, mutta jonka kanssa kuka tahansa pärjää. Hyvä niin.

Tämän vertailun Buster ja Yamarin ovat kumpikin tiloiltaan ns. bowrider-veneitä. Se tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että veneiden keulat on kalustettu niin, että niissä on mahdollista istuskella ja matkata. Todellisuudessa keula ajaa ani harvoin ajon aikana matkustamon virkaa, oleskelu satamassakin taitaa olla hyvin satunnaista.

Sen sijaan avoin, tuhdoin varustettu keula on verraton kulku- ja kuormaustie sekä tavaratila yhteyskäytössä ja huviajelussa.

Harvapa tietää, että tämä meidänkin veneteollisuuteemme vakiintunut malli on alkujaan amerikkalaisena turhakkeena pidetty idea, joka oli maailmalla yleinen jo 1960-luvulla, jolloin meillä tehtiin pääasiassa keulakannellisia tuulilasiveneitä.

Koeajoveneeet oli varustettu edustajan sopiviksi katsomilla moottoritehoilla. Buster XLe:n koeajomoottori oli Yamaha 100 hv ja Yamarin Cross 57 BR:n Yamaha 115 hv.

Lue parivertailun tulokset Kipparista 9/2014.

Lue myös nämä

X