Tilaa
Testit

Chris-Craft Corsair 22 – Tyyli ja ominaisuudet kunniassaan

Kun vene tehdään intohimolla, se myös synnyttää sellaisia. Chris-Craft Corsair 22 on juuri sellainen vene. Se on tehty tinkimättömällä tavalla valikoidulle kohderyhmälle maineikkaan merkin perinteitä kunnioittaen.

09.12.2010

Tekstikarel kakko

Kuvatvesa leppä

Vuonna 1874 muuan Christopher Columbus Smith rakensi puisen veneen, jonka taidokas puutyö herätti laajempaa kiinnostusta, ja jo vuonna 1881 hän aloitti veljensä kanssa veneiden tuotannon. Nimi Chris-Craft otettiin käyttöön vuonna 1924.

Alkuaikoina Chris-Craftin mallisto oli suuri. Malleja oli 1920-1940 -luvuilla kymmeniä ja veneitä valmistui usean sadan veneen vuosivauhdilla. Mukaan mahtui myös yksinkertaisia kansanveneitä.

Valikoidut valmiudet

Nykyisin Chris-Crafteja tehdään valikoidusti eri käyttötarkoituksiin. Mukaan mahtuu kajuutallisia retkiveneitä, kalastukseen ja yhteyskäyttöön soveltuvia keskipulpettiveneitä, sekä tietenkin urheilullisia huviveneitä kuten tässä koeajettu Corsair 22.

Corsairin päämäärä on ollut selkeä. Se on tinkimättömällä tyylillä toteutettu vene, joka sekä laadullisesti että ajettavuutensa puolesta täyttää nirsonkin ostajan toiveet. Eikä nirsoilulla nyt tarkoiteta pelkästään keskittymistä valikoituihin ominaisuuksiin.

Asumismukavuudet eivät Corsairiin kuulu. Mahdollinen retkeily hoidetaan eväskorilla ja hiekkarannalle levitettävällä ruutuliinalla.

Vaikka keulakansi kätkee alleen näennäisen kajuutan, ei kyseessä kuitenkaan ole kuin suuri säilytystila. Sen verran ahdas luukku tilaan vie, eikä tila ole koolla pilattu, joten kajuutasta puhuminen olisi harhaanjohtavaa. Eikä veneen luonne toisaalta edes kajuuttaa kaipaa.

Tyylikkäässä ohjaamossa ovat vakiona kompassi ja kaukuluotain. Kaasukahvakädelle on pehmustettu nojaustuki ja jaloille kalteva taso.

Tähän kun ynnätään turkin alla oleva pitkä säilytystila ja takapenkin kotelot, niin ei ”Chrisua” ainakaan voi niukasta säilytystilavolyymista moittia. Sitä on taatusti enemmän kuin urheiluveneessä tullaan tarvitsemaan. Värivalikoima on laaja. Sävy sävyyn sointuvia runko-, koriste- ja kuomuväriyhdistelmiä on yhteensä 13. Verhoilun värin voi valita kolmesta eri sävystä.

Korkeaa tasoa edustava työn laatu ulottuu myös moottoritilaan. Ja kuten laatuveneeseen kuuluu, on moottori luonnollisesti varustettu suljetulla jäähdytysvesikierrolla, eli niin sanotulla makeavesijäähdytyksellä.

Häpeilemättä tarkoituksenmukainen

Puhtaasti huviajeluun tarkoitettujen veneiden kohdalla tavataan kysyä, mihin moisia tarvitaan. Chris-Craftin kohdalla vastausta ei tarvitse empiä hetkeäkään. Valtaosalle veneilijöistä veneily on huviajelua. Kyse on vain siitä miten huvi määritellään ja halutaan nähdä.

Chris-Craft on omassa sarjassaan tarkoituksenmukainen viimeistä piirtoa myöden. Aidosti tarkoituksenmukainen venehän ei edes yritä miellyttää mahdollisimman laajaa ostajakuntaa. Silloin lopputulos on vene, joka ei todennäköisesti täydellisesti hurmaa ketään.

Tyylillisesti Corsair 22 jatkaa ansiokkaasti legendaarisen nimensä perintöä. Sillä voi kauniina päivänä nauttia samanlaisista tunnelmista, joilla eilispäivän jet-set veneili, ja miksi ei tämänkin päivän, tyylikkäästi ja katseita keräten – silti täysin nykypäivän ominaisuuksin varustetulla veneellä.

Tekniset tiedot

Pituus 7,14 m
Leveys 2,52 m
Kuivapaino 1 823 kg
Henkilöluku 6
Tehosuositus 190 – 320 hv
Koeajomoottori Volvo Penta 5,7 Gi 300 hv
Polttoainesäiliö 220 litraa
Vakiovarusteet mm. biminikate, satamapeite, runkoväri, vesihiihtotanko, avotilan matto, cd-soitin, kompassi, kaiku, sääd. ohjauspyörä
Lisävarusteet makeavesijärj., ilmakompressori rantaleluille, ajokuomu, rantautumisvalot, ym.
CE-luokitus C (rannikko)
Hinta alkaen 72 000 e, koeajomoottorilla 75 900 e
Valmistaja Chris-Craft, Sarasota, Florida, USA
www.chriscraft.com

Lue myös nämä

X