Tilaa
Testit

Esittelyssä HOC 33P Explorer – Älyn jättilainen

Uusi HOC on täynnä kiehtovia elektronisia ratkaisuja. Helpottavatko ne veneilyä, vai yritetäänkö yksinkertaisia asioita ratkaista yliteknisellä kikkailulla?

28.02.2019

TekstiKarel Kakko

KuvatArto Wiikari/Otavamedia

Ruotsalaisen HOC Yachtsin on sanottu olevan yhtä paljon teknologiayritys kuin veneveistämö. Veneet valmistetaan Gotlannissa ja mallisto on kolmessa vuodessa kasvanut kattamaan tässä esitellyn Explorerin lisäksi avoimet mallit Cruiser ja Tender. Kaikki perustuvat samalle rungolle.

Vene on valmistajansa mukaan luotu helpottamaan elämää ja hallitsemaan kaikki veneilyn elementit pelkillä ”hipaisuilla”.

Käyttöliittymästä on pyritty tekemään niin selkeä ja looginen, että veneellä ajosta tulisi yhtä helppoa kuin autolla ajaminen on. Tämä toteutetaan Can-väylätekniikkaa hyödyntävällä, veneen koko sähköjärjestelmään integroidulla tietojärjestelmällä. Siitä käytetään nimitystä Yacht Defined infotainment.

Ohjaamoa hallitsevat 29-tuumainen monitoiminäyttö sekä kiinteä paikka 10 tuuman tabletille. HOC:in omassa erikoisvalmisteisessa ohjauspyörässä on pikapainikkeet yleisille toiminnoille. Muut instrumentit ovat moottorin säätölaite, käynnistinpaneeli sekä joystick.

Ollakseen ladattu täyteen elektronisia toimintoja ja hienouksia, HOC on ulkoiselta tyyliltään ennemmin konservatiivinen kuin futuristinen. Pysty keulavannaskin muistuttaa entisaikain salonkiveneiden linjoista. HOC:in runkoa silmäillessä tulee mieleen, että sen inspiraation lähteet voisivat löytyä Baglietto-veistämön torpedoveneistä tai Nuoli-luokan tykkiveneistä.

Sama ulkolinjoja leimaava ajattomuus jatkuu veneen tilankäytössä. Suoraviivainen avotila on pitkine sivupenkkeineen kaikessa yksinkertaisuudessaan toimiva, joskin arkinen. Salongista voi sanoa saman. Se on liukulasiovineen kuin jatkumo avotilalle. Sohvat on sijoitettu vastakkain keskikäytävän molemmin puolin. Kaksipaikkainen ohjaamo on toteutettu kaksoispenkillä styyrpuuriin. Sitä vastapäätä on pentteri, ja etupuolella wc-tila suihkuineen.

Tilaajat voivat lukea esittelyn kokonaisuudessaan Kipparin digilehdestä 2/2019.

Lue myös nämä

X