Tilaa
Testit

Esittelyssä Pioner 16 Explorer – Pehmeästi kova kuormajuhta

Perinteikkään norjalaismerkin uutuusmalli on vastaus mökkiläiselle, joka etsii rahtikeikoilleen kohtuuhintaista kalustoa.

24.08.2021

Tekstitimo sarkkinen

Kuvatmarkus pentikäinen

Kenelle: Kalastukseenkin soveltuva rahtipaatti mökkiläiselle, jonka budjettiin mahtuu varusteineen pyöreästi 20 000 euron venepaketti.


Pioner tunnetaan venemaailmassa ennen kaikkea valmistusmateriaalistaan, polyeteenistä. Tietenkin se herättää kysymyksiä maassa, jossa mökkirannat on voittopuolisesti valloitettu muista materiaaleista tehdyillä veneillä. Uudesta tulokkaasta ei toki puhuta, onhan Pionereja nähty Suomessa Kekkosen ajoista asti.

Mutta ilmeisen sitkeää ja kulutusta kestävää tämä polyeteeni on. Muuten norjalaisvalmistaja tuskin jatkaisi tahdikkaasti vuonna 1959 alkanutta toimintaansa ja tuotteiden toimittamista vaativaan työ- ja viranomaiskäyttöön.

Kilpailijoiden materiaaleista poiketen ”ämpärimuoviksikin” kutsuttu materiaali on myös joustavaa, melko tunteetonta pienille töytäisyille. Iskut teräviin kohteisiin saattavat silti aiheuttaa kosmeettisia haittoja vähintäänkin.

Harva viisimetrinen pulpettivene tarjoaa näin selkeää ja laajaa turkkitilaa. Ronskia rahtikäyttöä ajatellen on hyvä, että tavaroiden ja jalkojen alla on kestävää komposiittilevyä.

Kutsuu kuskaamaan

Johan on tilaa. Tehtaan tämän kauden uutuusmalli, muutaman sentin päälle viisimetrinen 16 Explorer, näyttää keulasta katsottuna kookkaammalta kuin mitoistaan uskoisi. Perään sijoitetut pulpetit tekevät avotilasta oikean tarjottimen tavaroille tai viehettä viskaavalle heittokalastajalle.

Lahjomaton mittanauha todistaa, että etuavotilalla on pituutta saman verran kuin testaajalla, 1,8 metriä, ja leveyttä enimmillään 1,7 metriä pulpettien edessä. Harva pistää mökkiveneiden luokassa paremmaksi.

Saarimökin rakentaja etsii seuraavaksi kantavuuden kertovan CE-kilven. Kuusi henkeä tai 757 kiloa – jälkimmäinen on suurin sallittu yhteispaino veneessä olijoille, tavaroille sekä moottorille.

Pioner 16 Explorer istuu mutkattomasti valmistajansa uudistuvaan mallistoon. Ehkä se ei ole kautta aikain säväyttävin Pioner, mutta pätevä ehdokas ennen kaikkea esteetöntä kuorma- ja liikkumatilaa kaipaavalle. Vaikkapa rahtikeikkoja harrastavalle mökkiläiselle, jolla on irrottaa veneeseen moottoreineen hieman alle 20000 euroa.


Lue esittely kokonaisuudessaan Kipparista 8/2021.

Katso Kipparin kesätarjous täältä.


Tekniset tiedot

Pioner 16 Explorer

Pituus 5,07 m, leveys 2,1 m, paino n. 435 kg ilman moottoria

Valmistusmateriaali polyeteeni

Henkilöluku 6

CE-luokka C

Tehosuositus 40–60 hv

Koeajomoottori Mercury F50 ELPT EFI, nelitahti

Vakiovarustus mm. lukittava säilytystila akkukoteloineen, päävirtakytkin, tartuntakahvat

Lisävarusteet mm. ohjauspulpetti, toinen pulpetti, tuulilasi, tuulilasin kaari, istuinlaatikko, tyynysarja, selkänoja, RST-kaiteet, varustekaari kulkuvaloilla, valomasto, uimatikas, anturiteline

Värivaihtoehdot oranssi, tummanharmaa, valkoinen

Hinta 9 790 € (sis. pulpetit tuulilaseineen ja kaarineen), Mercury F50 -moottorin kanssa alk. 16 770 €

Valmistaja Cipax AS, Bjørkelangen, Norja

Maahantuoja Cipax Oy, Helsinki, Pioner Boat

Lue myös nämä

X