Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Finnmaster 6100 RC -97/98 + MerCruiser 4,3 LX -98

Rättikattoinen Finnmaster on väljempi kuin perinteinen hardtoppari, muttei vielä täysiverinen retkivene. Kymmenvuotias mallisarjan varhaisyksilö osoittautui kokonaisuutena hyväkuntoiseksi, mutta kärsi pikkuvaivoista.

27.04.2007

Tekstija kuvat mikko rajala ja timo sarkkinen

Kun Finnmaster 6100 RC esiteltiin 1990-luvun lopulla, se tarjosi ihmeteltäväksi perinteisimmistä hardtoppareista poikkeavia ratkaisuja. Eihän läpikäveltävyyttä ja avattavaa rättikattoa ollut yhdessä nähty juuri missään vanhemmissa kuusimetrisissä retkiveneissä.

Ideana 6100:ssa on, että kun ajopäiväksi sattuu kaunis sää, kippari ja apumies voivat nauttia auringosta rullaamalla peitteen yltään. Yhtä helposti pääsee ajamaan seisaaltaan. Katon lisäksi taka-avotilan suojaksi voi totutusti asettaa kuomun.

Päältä ja takaa avoin, peitteillä suljettava vene toimii kuin monitoimiteltta: sitä voi avata, raottaa ja sulkea tarpeittensa mukaan. Mikä miellyttävintä, katteen allakin mahtuu seisomaan yli 180-senttinen, mikä ei onnistu matalakatteisissa hardtoppareissa. Toisin kuin niissä yleensä, Finnmasterissa kippari ja apumies myös istuvat väljästi katteen suojissa, heti keulan makuutilan takana.

Lähes väistämätön seuraus pitkälle perään ulottuvasta katteesta ja sisäperämoottoriversion vaatimasta konetilasta kuitenkin on, että avotila näiden välissä jää melko ahtaaksi. U-sohvalla kalustettuna se kyllä tarjoaa mukavat istumapaikat, mutta vaikkapa uistelijoille sohvasta on vain haittaa. Se kutistaa liikkumatilaa ja estää pääsyn laitojen viereen haavipaikoille.

Tilaratkaisuiltaan Finnmaster onkin ennen muuta retki- ja yhteysvene. Vaikka avotilassa on vähän tilaa liikkumiseen, sujuu se perän ja keulan välillä muuten luontevasti. Seisomakorkeuden ohella liikuskelua helpottaa leveähkö keskikäytävä jossa ei ole tasovaihteluita.

Retkeillessä hyödyllisistä varusteista kemialliselle pytylle on lokeronsa oikealla V-vuoteen patjan alla kipparin pulpetin edessä. Pentteri kokonaisuudessaan on käytettävissä sen jälkeen, kun on taittanut apumiehen penkin sivuun.

Leveä keskikäytävä, jossa ei ole tasovaihteluita helpottaa veneessä liikkumista.

Lue juttu kokonaisuudessaan Kipparista 5/2007

Tekniset tiedot

Pituus 6,01 m
Leveys 2,3 m
Paino n. 1 300 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Makuusijoja 4
Tehosuositus 75-150 hv
Polttoainesäiliö 120 l
Vesisäiliö 15 l
Myyntihinta 22 000 euroa
Valmistaja Finn-Marin, Kokkola, www.finnmaster.fi
Hinta käyttöönottovuonna n. 29 000 euroa (vene ja moottori)

 

Lue myös nämä

X