Tilaa
Testit

Boston Whaler 285 Conquest

On oikeastaan vaikeaa kuvailla, miltä tuntuu, kun ei tunnu miltään. Normaalisäässä Boston Whaler 285 Conquest nimittäin etenee eleettömän tasaisesti, yllätyksettömästi ja pehmeästi. Jos taas paha keli yllättää, sinne lähtee todennäköisesti mieluiten samaisella veneellä. Tuolloin siinä toki jo tuntuu, mutta vähemmän ikävältä kuin monessa muussa veneessä. Jonkun mielestä jopa mukavalta.

16.07.2015

TekstiVesa Leppä

KuvatKari Hautala

Boston Whalerin nimellä on kova kaiku veneilypiireissä, eikä tietysti syyttä, sillä vene on maineensa ominaisuuksillaan ansainnut.

Olemme ajaneet Kipparissa Boston Whalereita muutaman vuoden välein – uutuuksia kun ei tehtaalta ole kovin usein Suomeen asti tullut. Joka kerta on ollut todettava, että vene on maineensa veroinen. Jyhkeä rakenne, tarkoituksenmukainen suunnittelu, toimivat yksityiskohdat ja loistavat ajo-ominaisuudet tekevät siitä edelleen legendansa puolustajan.

Samaa on sanottava uudesta Boston Whaler 285 Conquestista, joka esiteltiin Suomessa ensimmäisen kerran viime elokuun Uivassa venenäyttelyssä.

Samalla myyjä saattoi olla hieman ylpeä tuotteestaan, sillä kyseiseen yksilöön oli tehty Suomen oloihin haluttu umpikajuutta takaseinineen. Niin siitä muodostui todellinen huonon sään yhteys- tai kalavene tai vaikkapa molemmat.

Kohtuullisen kokoinen

Boston Whaler 285 Conquest muodostaa helposti mielikuvan suuresta veneestä, mutta sitä se ei ole. Mittaluku 285 jalkoina ja sen kymmenyksinä kertoo melko totuudenmukaisesti, että veneen runko on vain 8,50 metriä pitkä. Leveyttä onkin sitten jo selvästi roimemmin, kymmentä senttiä vajaat kolme metriä.

Yllättävintä veneen mitoissa kuitenkin on sen paino. Vene painaa ilman moottoreita tai polttoaineita peräti 3 311 kiloa. Se on kohtuullisen paljon, kun kuitenkin puhutaan suurelta osin avoimesta veneestä. Paino on samaa luokkaa kuin lähes vastaavan kokoisella Targalla, jolla painossa on jo yksi sisäperädiesel matkassa.

Tilojensa puolesta Boston Whaler on muutaman hengen retki-, kala- tai yhteysvene. Sille kuitenkin sallitaan peräti 12 ihmisen kuorma. Istumapaikat kuitenkin käyvät tuolloin vähiin.

Nukkumapaikkoja kajuutassa ja ohjaamon alle jäävässä minikajuutassa on yhteensä 4–5 hengelle.

Boston Whalerit on suunniteltu pääosin kalastuskäyttöön. Se on rapakon takana kuitenkin useimmiten jotain muuta kuin meillä. Yhdysvalloissa kaikenlainen kalastus on erittäin suosittua ja siellä joukkoon kuuluu myös erittäin suuri määrä avomerikalastuksen harrastajia.

Boston Whalerin ohjaamo on erittäin hyvä. Vielä kun trimmitasojen säätimet olisivat paremmin kuskin ulottuvilla, samoin kuin karttaplotteri, ohjaamo ansaitsisi arvosanan erinomainen. Metalliratti ei ole niitä mukavimpia, mutta käytettävyyttä parantaa niin sanottu urakkanuppi.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 7/2015.

Lue myös nämä

X