Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Jään ja tulen maat

02.05.2019

TekstiPete Suhonen

KustantajaAlus ja Maine (2019)
Hinta34,80 € (holvi.com)

Suomalaiset naiset tosimeritarinoiden kertojina ovat harvinaisuuksia. Aiemmin tällä palstalla on esitelty Kyllikki Villan rahtilaivakertomussarjaa, ja nyt saamme kerhoon aiemmin neljä merenkulkuaiheista kirjaa kirjoittaneen Auli Irjalan. Hän on puolisonsa Hannu Aulinin kanssa erikoistunut arktisiin purjehduksiin 12-metrisellä s/y Mantalla (Stormwind 40).

Irjala ja Aulin ovat ylittäneet Tyynenmeren kolmesti, Atlantin kahdesti. Matkapurjehtijaelämää on takana jo yhdeksän vuotta.

Viileät vedet asettavat alukselle omat erityisvaatimuksensa. Mantan runko on 3–5 millimetrin paksuista terästä. Aluksessa on peräti neljä lämmitysjärjestelmää ja poikkeuksellinen eristys.

Matkakirja Jään ja tulen maat kuvaa viiden vuoden (2012–2017) purjehdusta Helsingistä Barentsinmerelle, Huippuvuorille ja sieltä lopulta Etelämantereelle ja Tyynellemerelle asti.

Irjala kirjoittaa varmaotteisesti ja värittää kertomustaan historiallisilla makupaloilla. Kuinka karhusaari sai nimensä? Mikä on etelämannerta ympäröivä konvergenssivyöhyke? Kiintoisimpia ovat silti matkan huippuhetket, joita osuu maihinkin.

”Hän nosti katseensa ja siellä se oli, kallion takana, vain 150–200 metrin päässä. Hanski huusi varoituksen ja alkoi juosta nuotiopaikalle. Vilkaisin kalliolle, josta karhu katseli meitä korvat pystyssä. Vastavalossa se piirtyi pelkkänä mustana hahmona taivasta vasten.”

Yltäkylläisesti valokuvitettu teos loihtii esiin kylmien vesien ja niitä reunustavien maakappaleiden kauneuden.

Irjala ja Aulin asuvat Lauttasaaressa ja ovat legendaarisen pursiseura Sinbadin jäseniä – niin oli edesmennyt Pertti Dunckerkin. Kuten kaikkien tiedossa, Suomen merialueet soveltuvat raastavan hyvin arktisen valtameriveneilyn koeympäristöksi.

Lue myös nämä

X