Tilaa
Testit

Jeanneau 1095 Merry Fisher – Kalaporukan lomahotelli

Perämoottorilla kulkeva suuri matkavene on varsinainen harvinaisuus. Yli kymmenmetrisessä Merry Fisherissä moottoreita on kaksin kappalein.

14.01.2019

TekstiKarel Kakko

KuvatPasi Nuutinen

Menneinä vuosikymmeninä perämoottori oli yleisin voimanlähde kansan retkiveneissä, ja mallin menestyksen määritteli makuupaikkojen määrä. 40 vuoden takaiset perämoottoriveneet eivät kuitenkaan olleet kymmenmetrisiä eikä niissä ollut kolmea kajuuttaa. Niinpä tämä jättiläismäinen Merry Fisher olisi takavuosina ollut melkoinen kingi ja todella isokenkäisen perhevene. Uudelleen muotiin palannut kulmikas muotoilukin vaan tehostaa tätä mielleyhtymää.

Tarkempi vilkaisu peräpeiliin vetää kuitenkin maton historioitsijan jalkojen alta. Menneinä vuosina retkiveneissä ei ollut kahta 300-hevosvoimaista perämoottoria, ei edes yhtä. Jeanneau 1095 Merry Fisher on siis varsin tiukasti kiinni nykyajassa.

Tulevaisuus on sitten jo toinen juttu. Ekologisuus nostaa päätään myös venealalla, joten nähtäväksi jää, onko tämän päivän jättimoottori huomispäivän keskiverto – vai kääntyykö suuntaus.

Tämä 1095 on joka tapauksessa monessa mielessä äärimmäinen. Se on koko Merry Fisher -malliston suurin vene koskaan, ja se on suunniteltu alun alkaen vain perämoottoreilla käytettäväksi. Se ei siis ole muunneltu sisäperämalli.

Koostaan huolimatta vene on uskollinen mallisarjansa tyylille ja hengelle. Merry Fisherit ovat, kuten nimikin viittaa, tehty vapaa-ajan kalastus mielessä. Se on pitkälti sanellut karut ja pelkistetyt rakenteet.

Mutta kalaveneestä puhuminen alkaa jo tämän veneen kohdalla tuntua kaukaa haetulta. Voidaan tietysti ajatella herraskaista kuuden äijän kalaporukkaa, joka lähtee kalaan. Puolet mahtuu hienosti virvelöimään, puolet vetää sillä välin sikeitä hyteissä. Niin, miksipä ei?

Tilaajat voivat lukea testin kokonaisuudessaan Kipparin digilehdestä 1/2018

Lue myös nämä

X