Tilaa
Testit

Beneteau 40 Gran Turismo – Uimaranta ulapalla

Beneteau uudistaa suositun mallisarjansa tyylikkäillä houkuttimilla ja ylellisillä yksityiskohdilla.

17.10.2021

TekstiKarel Kakko

KuvatKarel Kakko ja Pasi Nuutinen

Gran Turismo on yksi ranskalaisveistämön monista mallisarjoista, joka noudattelee jonkinlaiseksi standardiksi muodostunutta Sport Cruiser -moottorivenetyyppiä. Niille ominaisia piirteitä ovat runsaat avoimet tai puolikatetut oleskelutilat ja kannen alle sijoitetut kompaktit majoitustilat. Suuremmissa malleissa ulkotiloja täydennetään tunnelmallisella lounge-tyyppisellä kahvittelu- ja ruokailutilalla kannen alla.

Beneteau käytti aiemmin tämän tyyppisistä veneistä mallinimeä Monte Carlo. Kun Monte Carlo eriytettiin omaksi tuoteperheekseen, sekaannusten välttämiseksi otettiin käyttöön uusi nimi – Gran Turismo.

Kun suosittu konsepti alkaa olla loppuunsa hiottu kilpailluilla markkinoilla, astuvat muut avut peliin. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaita houkutellaan toinen toistaan hienommilla sisustuksilla ja ylellisyystasoa nostavilla yksityiskohdilla.


Esittely on julkaistu Kipparissa 4/2017.


Beneteau 40 Gran Turismo tarjoaa kokoluokkaansa harvinaisen miellyttävän ajotuntuman ja hallittavuuden. Air Step -runko ohjaa vauhdissa ilmaa allensa kitkan pienentämiseksi.

Urheilullinen kokoisekseen

Tämä mallisarjansa pienin edustaja on Gran Turismo -nimelleen uskollinen. Se tarjoaa mukavat ja tyylikkäät puitteet sujuvaan matkailuun ripauksella urheilullisuutta. Kyse on meidän vesillämme isosta veneestä, onhan pituutta yli 12 metriä, vaikka kyse onkin aloitusmallista.

Tehontarvetta ja polttoaineta-loutta on pyritty parantamaan Benetaun omalla Air Step -rungolla, joka keventää kulkua ja pienentää kitkaa ohjaamalla ilmavirtausta rungon alle.

Moottorivaihtoehtoina ovat Volvo Pentan 300 hevosvoiman D4- ja 370 hevosvoiman D6-sisäperämoottorit. Ainakin kevyem-millä D4:lla vene tuntui varsin tasapainoiselta ja hienosti hallittavalta kokonaisuudelta.

Huippunopeus oli 34 solmua. Polttoainekulutus oli vajaat kolme litraa dieseliä per meripeninkulma noin 26 solmun taloudellisimmalla matkanopeudella. Tehokkaammilla moottoreilla luvataan yli 38 solmun huippunopeus, matkanopeuksien säilyessä jokseenkin samana. 650 litran polttoainekapasiteetin voi laskea antavan noin parinsadan meripeninkulman toimintasäteen.

Käsiteltävyydeltään iso Gran Turismo tuntui kokoistaan ketterämmältä ja urheilullisemmalta. Ajotuntumaan vaikutti myönteisesti korkealle ja keskelle venettä sijoitettu ohjaamo, josta oli moitteeton näkyvyys joka suuntaan.

Avotilassa on ruhtinaallisesti tilaa isommallekin seurueelle ja ohjaamoon mahtuu kolme. Parilapentteri voidaan vaihtaa lisäistuimeksi, jolloin grillivarustus siirtyy uimatason puolelle.

Ohjaamo on tyylikäs ilmestys keskellä venettä. Esteettisyydestä huolimatta kaikki laitteet ovat juuri oikeilla paikoillaan ja veneen hallinta on helppoa.

Juhlavat tilat

Uudet Gran Turismot suunnittelee tunnettu tiimi Nuvolari & Lenard, joka on antanut mallistolle italialaisvaikutteisen ilmapiirin.

Sävyinä hallitsevat kermanvaaleat tekstiilit ja hillityt satiinilakatut saksanpähkinäpuupinnat. Avotilalle säväyksen antaa nykyään taas muotiin noussut ruutukuviotikkaus.

Alemmassa salongissa on sohvaryhmä ja pentteri. Sisään tulee valoa sisäänkäynnin yllä olevista kattoikkunoista. Puupinnat ovat saksanpähkinää.

Makuukajuuttoja on kaksi. Toinen kajuutta on keulimmaisena ns. päähyttinä, ja keskellä venettä ohjaamon alapuolella on kahden hengen vieraskajuutta erillisillä vuoteilla. Minikajuuttanimitys alkaa olla rajoilla tässä luokassa, vaikka seisomakorkeutta ei olekaan kuin kajuutan etuosassa.

Keulakajuutta on varustettu parivuoteella ja sälekaihtimilla.

Vene on tyypitetty kymmenelle, joille tällä kertaa todellakin on tilaa matkustaa ilman, että osa joutuisi istumaan kannen alla. Kaksoispenkillä varustettu ohjaamo on keskilinjalla. Komentosillan tapahtumia pääsee seuraamaan kolmaskin matkustaja erilliseltä istuimelta styyrpuurin laidalta.

Sohvaryhmälle ja sitä vastapäätä olevalle penkille mahtuu seitsemän istuskelijaa pöydän ympärille ilman ahtauden tunnetta.

Varsinainen pentteri on salongissa kannen alla, mutta avotilan yhteydessä on pienempi parilapentteri grillaamiseen. Parilapentterin voi sijoittaa myös uimatason yhteyteen, jolloin avotilan sohvaryhmän istumapaikat kasvavat vielä kahdella.

Runkoikkunat antavat runsaasti valoa keskikajuuttaan, jonka kummallakin puolella ovat erillisvuoteet ja kunnolliset vaatekaapit.

Suloista elämää

Gran Turismo on varustettu HT-tyyppisellä katteella, joten se poikkeaa siinä suhteessa eniten klassisimmasta Sport Cruiser -veneestä. Avoimeksi jäävä takaosa on vaivattomasti suljettavissa kuomulla, josta tässä yhteydessä olisi osuvampaa puhua verhosta.

Sähköisesti laskettavat sivuikkunat antavat kattoluukun ohella lisää avoveneen tuntua.

Koska avoimuudesta nautiskelu kuuluu erottamattomasti tämän veneen kokonaiskuvaan, on kate varustettu suurella sähköisesti toimivalla kattoluukulla, totta kai. Harvinaisempia varusteita sitten ovat sähköisesti alas laskettavat sivuikkunat, jolloin sohvilla istuskelijat saavat nauttia merentuoksuisesta tuulen vireestä. Sohvaryhmä on muokattavissa divaaninomaiseksi.

Verhoilumateriaalit voi valita kymmenestä eri sävystä, ja runkoon on mahdollista valita kokovalkean sijaan kirkkaanpunainen tai tummansininen tehosteväri. Ilmastointikin löytyy luonnollisesti lisävarusteiden listalta.

Muita elämää sulostuttavia hienouksia ovat sitten esimerkiksi lisähintaan tilattava, sähköhydraulisesti veden alle laskettava uimatason jatke – aivan kuin oma pieni uimaranta ulapalla.

Uimataso on varustettavissa hydrauliikalla, jolloin sen voi laskea parikymmentä senttiä vedenpinnan alapuolelle. Oiva varuste himouimarille ja toimii myös apujollan telakointiapuna.


Beneteau 40 Gran Turismo

Pituus runkopituus 11,50 kokonaispituus 12,67 m

Leveys 3,87 m

Paino n. 7 940 kg

Valmistusmateriaali lujitemuovi

Henkilöluku 10 henkeä

Tehosuositus max 2 × 370 hv

Koeajomoottorit Volvo Penta D4, 2 × 300 hv

Polttoainesäiliö 720 l

Makeavesisäiliö 200 l

Vakiovarustus sähköinen kattoluukku, tuulilasinpyyhin, jalopuusisustus, tunnelmavalaistus, pöydät, avattavat runkoikkunat, jääkaappi 80 l, vesi-wc, suihku, maasähköjärjestelmä akkulaturilla, lämminvesivaraaja 40 l

Lisävarusteet navigointielektroniikka, nahkaverhoilu, ilmastointi, tv-viihdejärjestelmä, keraaminen liesi, keulapotkuri, generaattori, kulkusilta, laskettava uimataso, grilli, mikroaaltouuni, alipaine-wc, värirunko

CE-luokka B

Hinta alkaen 316 200 , sis.alv. vapaasti tehtaalla

Valmistaja Beneteau

Lisätiedot Boat Store Finland

Lue myös nämä

X