Tilaa
Testit

Testissä seitsemän ”vedenpitävää” laukkua – Laukkuja kosteille keleille

Vedenpitävyys ja kulutusta kestävä materiaali tekevät laukusta monikäyttöisen. Markkinoilta löytyy valinnanvaraa niin laukun ominaisuuksien kuin hinnan suhteen. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, mitä vedenpitävyys eri laukkujen kohdalla tosiasiassa tarkoittaa.

30.01.2015

TekstiHasse Härkönen

KuvatHasse Härkönen ja Seppo Evinsalo, Tuotekuvat Hannu Häyhä

  • Ortlieb Duffle
  • Tatonka Barrel L
  • Aquapac Upano
  • Helly Hansen Duffel Bag
  • Helly Hansen Duffel Bag 2
  • XXL Duffle Bag
  • Rapala Waterproof Duffel Bag

Vettä sietävien laukkujen käyttäjäkunta on laajentunut viime vuosina. Kun aikaisemmin vedenpitävyys kiinnosti lähinnä sukeltajia, melojia ja retkeilijöitä, nyt laukkuja ostavat eri ulkoilmalajien harrastajat sekä reissaajat, jotka haluavat kevyemmän vaihtoehdon matkalaukulle. Veneisiin, jopa avoveneisiin helposti muotoutuvat ja vettä pitävät kassit sopivat erityisen hyvin.

Kysynnän kasvusta kertoo omalta osaltaan se, että puhelimien ja muun elektroniikan suojapusseista tunnettu Aquapac on viime vuosina laajentanut tuotevalikoimaansa myös laukkuihin.

Kokeessa olivat viikonlopun tai viikon reissukassiksi sopivat, kookkaat laukut. Ne ovat parhaimmillaan tavaroiden kuljettamisessa paikasta toiseen veneessä, autossa tai muulla välineellä. Tällaisessa kuljetuskäytössä laukkuja ei kanniskella kovin pitkiä matkoja vaan yleensä ne nostetaan kulkuvälineestä toiseen tai majapaikkaan. Testikäytössä laukkuja kokeiltiin kesän ja alkusyksyn aikana erilaisilla retkillä, joiden yhteydessä laukkuja kannettiin sekä kuljetettiin veneessä ja autossa.

Vedenpitävyys osoittautui laukkujen kohdalla monitulkintaiseksi termiksi. Laukkua hankkiessa kannattaakin kunnolla selvittää, mitä laukun valmistaja tai markkinoija vedenpitävyydellä tai vesitiiviydellä oikein tarkoittaa.

Usein markkinoinnissa käytetty waterproof-sana voi merkitä melkein mitä tahansa materiaalin vedenpitävyyden, laukun sään- tai roiskekestävyyden ja täydellisen vedenpitävyyden väliltä.

Moni maahantuoja tai valmistaja kuitenkin erittelee tarkasti, kuinka hyvin heidän laukkunsa vettä pitää.

Kaikki kokeessa olleet laukut olivat materiaaliltaan vedenpitäviä. Rankkaa sadetta simuloineessa vedenpitävyyskokeessa laukkujen sulkumekanismi osoittautui odotetusti vesitiiviyden kannalta ratkaisevaksi tekijäksi. Testilaukuissa oli käytetty kahta ratkaisua: kiinni rullattavaa laukun suuta ja vetoketjulla suljettavaa laukkua.

Vetoketjut olivat sadetuskokeessa usean laukun heikko kohta. Tavallinen vetoketju päästää vettä läpi, eikä vetoketjun päällä oleva, laukun päällysmateriaalista tehty muutaman sentin levyinen ja avonainen suojahelma estä veden pääsemistä vetoketjuun.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 11/2014

 

Lue myös nämä

X