Tilaa
Testit

Kelluntahaalarit testissä kattavassa allaskokeessa

Kelluntahaalarit vaativat veneilyssä ehdottomasti ja aina seurakseen pelastusliivit. Turvallisen käytön vaatimukset tulivat erittäin selväksi kattavassa allaskokeessa.

14.05.2018

TekstiPasi Nuutinen

KuvatAnton Reenpää ja Arto Wiikari/Otavamedia

  • Baltic Amarok
  • Fladen Offshore 848
  • Imax Atlantic Race
  • Westin W4
  • Westin W6

Kelluntahaalarit nousivat puheenaiheeksi viimeistään vuonna 2004, kun Kotkan edustalla hukkui kaksi miestä veneilyonnettomuudessa. Molemmilla oli haalarit, oikein käytettyinä ja huolellisesti suljettuina.

Onnettomuustutkinnan peruina Työterveyslaitos teki silloin markkinoilla olleille haalareille joukon testejä, joissa havaittiin vaarallisia puutteita.

Saimme Meriturvasta kokeiltavaksemme yhden haalarin tuolta ajalta. Koe oli valaiseva.

Puku nosti käyttäjänsä pintaan nopeasti, mutta kelluvuus heikkeni jo muutamassa minuutissa. Väljä puku keräsi sisäänsä vettä ja silloiset kelluke/lämmikemateriaalit imivät sitä itseensä. Uiminen kävi erittäin kömpelöksi, huppu peitti näkyvyyden ja ylös kiivetessä vesi ei päässyt valumaan ulos lahkeiden ja hihansuiden mansettien ohi.

Poista vanha käytöstä

Materiaalit, leikkaukset ja yksityiskohdat ovat selvästi parantuneet noista ajoista. Jopa niin paljon, että suosittelen kaikkien yli kymmenen vuoden ikäisten kelluntahaalareiden pikaista poistamista käytöstä.

Silti itse konseptissa on yhä ristiriitaisuutta. Kellukkeiden sijoittelu haalariin ei ole yhtä tehokasta kuin erikseen laukeavaan pelastusliiviin. Lämpimyyden tavoittelu lisävaatteet mahdollistavalla väljyydellä tekee uimisesta kömpelöä. Kylmältä suojaava huppu on vaarallisen umpinainen vedessä. Viimaa torjuvat mansetit estävät veden poistumisen kuiville kiivetessä.

Väite hypotermialta suojautumiselta sillä, että keho lämmittäisi haalarin sisällä vellovan veden, on kohtuuton: puhutaan jopa kymmenistä litroista, ei märkäpuvun muutaman millin kerroksesta ihoa vasten.

Kaikki tämä huomioiden on ymmärrettävää, ettei kelluntahaalareita näy ankarampien riskiluokkien tuotteiden joukossa. Olisi suotavaa, että myös mainoksissa lakattaisiin väittämästä niitä pätevämmiksi vaatteiksi, kuin mitä ne ovat.

Vesi jäähdyttää kehoa 25 kertaa tehokkaammin kuin ilma. Virtaavassa vedessä lämmönluovutus voi olla jopa 200-kertainen. Help-asento auttaa pysymään lämpimänä, mutta se ei onnistu ilman pelastusliiviä.

Vajonta alkaa nopeasti

Imagonsa takia haalareita käytetään todella paljon ilman liivejä. Se on väärin, mutta kokeilimme ne myös näin, nähdäksemme erot toimivuudessa.

Ensimmäinen ero oli pieni. Veteen pudonnut nousi pintaan melkein yhtä nopeasti liivien kanssa kuin ilman niitä. Aina liivit eivät ennättäneet täyttyä kokonaan, ennen kuin haalarit käänsivät testaajan veteen kasvoilleen. Seuraukset ovat vaaralliset, sillä 150N-liivien noste ei riitä kääntämään haalareissa kelluvaa selälleen.

Ongelma ei koske pelkästään haalareita, vaan kaikkia tukevasti kylmään keliin pukeutuneita. Sama ilmiö on huomattu joka kerta, kun olemme aikuisten liivejä testanneet. Hyväksynnän vaatimat testit tehdään nukeilla, ei ihmisillä. Laboratorio-olot eivät toteudu todellisuudessa.

Kun testihenkilö on tajuissaan ja pystyy itse vaikuttamaan kellumisasentoonsa, liiveistä on selkeästi hyötyä. Kaikkien haalareiden kohdalle kirjattiin, että pää, hengitystiet ja korvat nousevat liivejä käytettäessä korkeammalle veden pinnasta.

Lue Kipparista 5/2018 mikä kelluntahaalareista selvisi testivoittajaksi.

Katso myös videolta kuinka noustaan oikeaoppisesti vedestä takaisin veneeseen.

 

 

Lue myös nämä

X