Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Kokeilimme veneilysovelluksia – Solmut haltuun

21.02.2019

TekstiAleksi Herttua

Kokeilimme neljää hyödyllistä, älypuhelimeen ladattavaa veneilysovellusta. Ne auttavat solmujen, sijainnin ja nopeuden kanssa.

BOAT SPEED

Mikä: Puhelimen gps-paikanninta hyödyntävä nopeusmittari, joka sisältää myös OpenSeaMap-merikartat.
Sovellustuki: Android
Arvio: BoatSpeed on ulkoasultaan hieman rujo, mutta ominaisuuksiltaan hyödyllinen sovellus. Mustavalkoisessa päänäkymässä nopeus ja kompassisuunta esitetään korostaen, jotta ne olisivat luettavissa suorassakin auringonvalossa. Ruudun pitkällä painalluksella pääsee käsiksi asetuksiin, josta pystyy vaihtamaan nopeuden esittämiseen käytettäviä yksiköitä sekä kytkemään kallistuksen ilmaisevan lisäruudun päälle. Jatkuvasta paikkatiedon käytöstä huolimatta puhelimen akkua sovellus ei kuluta erityisen paljon. Lisäksi tarjolla on karttanäkymä, kuljettujen reittien automaattinen tallennus sekä ankkurivahti. Mainokset saa pois 2,09 euron kertamaksulla.
Huomio: Gps-paikannuksesta huolimatta sovellus käyttää akkua kohtuudella.
Hinta: Ilmainen

BOATING CALCS

Mikä: Referenssiopas, joka sisältää kattavan tietopankin lisäksi valmiita laskentakaavoja esimerkiksi potkurin tai ankkuriköyden mitoitukseen.
Sovellustuki: iOs
Arvio: Boating Calcs on veneilijän tietosanakirja. Aihealueet alkavat tilavuuksien laskemisesta, signaalilippujen merkityksestä aina diesel-moottorin vianetsintään. Kappaleet on tiivistetty lyhyiksi, jotta ne olisivat nopeasti luettavissa. Pelkän tekstin lisäksi sovellus sisältää yli sata valmista laskentakaavaa veneilijän tueksi, kuten esimerkiksi runkonopeuden laskemiseen. Tulokset saa otettua talteen sovelluksen muistiin. Laskentakaavojen merkitystä on esitetty monesti kuvituksella, mutta enemmänkin voisi olla taustatietoa kaavan muodostuksesta. Sovelluksessa siirtyminen edestakaisin kohdasta toiseen on kankeaa.
Huomio: Laskutoimitusten tulokset saa sovellukseen talteen myöhempää käyttöä tai jakamista varten.
Hinta: 2,29 €

KNOTS 30

Mikä: Solmuopas, joka erottautuu 
muista kolmiulotteisilla malleilla.
Sovellustuki: iOs ja Android
Arvio: Solmujen tekeminen kuuluu veneilijän taitoihin. Knots 3D sisältää yhteensä yli 120 solmua- ja köytöstä, joista kirjoitushetkellä 27 oli kategorisoitu venekäyttöön. Muita käyttökohteita on muun muassa kiipeily ja kalastus. Sovelluksen etu muihin oppaisiin verrattuna on sen kosketusnäyttöä hyödyntävä toiminta. Valittu solmu esitetään kolmiulotteisena mallina puhelimen ruudulla. Solmun sidontaa voi seurata animaationa, joka hidastetusti näyttää kuinka solmu tehdään vaihe kerrallaan. Kosketusnäyttöä käyttämällä mallia voi suurentaa, pyörittää ja käännellä. Oikean solmun valintaan käyttäjä ei kuitenkaan saa vahvistusta. Käyttö ei vaadi internet-yhteyttä vaan ohjeet ovat tallessa sovelluksessa itsessään.
Huomio: Sovelluksen kehittäjä on aktiivisesti päivittänyt opasta uusilla solmuilla ja tarkemmilla 3d-malleilla.
Hinta: iOs 5,49 €, Android 4,39 €

MARINE TRAFFIC

Mikä: Reaaliaikaiset veneiden ja laivojen sijainti- ja tunnistetiedot kartalla.
Sovellustuki: iOs ja Android
Arvio: Laivojen ja alusliikennepalveluiden käyttämää ais-järjestelmää voi seurata myös ilman asiaankuuluvaa vastaanotinta. MarineTraffic kerää tuhansien vapaaehtoisten ylläpitämien ais-vastaanottimien tiedot yhteen palveluun, ja esittää kokonaisuuden Googlen karttojen päällä. Aluksen lähettämisen sijainti- ja tunnistetietojen lisäksi esimerkiksi jo kuljettua matkaa voi seurata kartalle piirrettynä. Palvelua voi käyttää ilmaiseksi selaimella, mutta puhelinsovelluksella käytöstä tulee jouhevampaa ilman mainoksia. Pääsy pitkäaikaiseen ja kattavampaan dataan vaatii tilauspohjaista jäsenyyttä. MarineTraffic soveltuu oman ympäristön tarkkailuun, reittien suunnitteluun sekä maailmanlaajuisen meriliikenteen seuraamiseen omaksi huviksi.
Huomio: Sovellus on laajentunut sisältämään myös sää- ja tuuliennusteet.
Hinta: iOs 5,49 €, Android 4,99 €

 

Lue myös nämä

X