Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Jeanneau 755 Runabout – Italian tyylistä retroa

Ranskalaiskaunottaressa yhdistyvät klassisen runaboutin linjat ja nykyaikaisen daycruiserin käyttöominaisuudet.

03.09.2022

Tekstija kuvat eero pöyhönen

Italialaisen Vittorio Garronin suunnittelutoimiston ja Jeanneau-veistämön yhteistyöstä on syntynyt useita kansainvälisesti menestyneitä moottorivenemalleja kuten Merry Fisherit ja Cap Camaratit, jotka tunnetaan kohtalaisen hyvin myös Suomessa. Maineikkaan suunnittelijan kauniit päiväristeilijän retrolinjat eivät kuitenkaan 2000-luvulla lähteneet venemarkkinoilla nousu­kiitoon, sillä Jeanneau 755 Runabout-mallia valmistettiin vuosina 2003-2009 vain noin 130. Suurin osa niistä on käytössä Ranskan, Espanjan ja Italian vesillä.

Jeanneaun linjat ja tilanjako täyttävät hyvin klassiselle runaboutille ominaiset piirteet. Jeanneaussa on veneen pituuteen nähden melko lyhyt keulakansi, pitkälle avo-ohjaamon sivuille tyylikkäästi kaareutuva tuulilasi, ohjaamon takana tilava aurinkokansi ja sen alla konehuoneessa matalasti muriseva V8.

Daycruiserin ominaisuuksia Jeanneaussa on yöpymisen mahdollistava kahden nukuttava kajuutta keulakannen alla. Vakiovarusteena keulakajuutassa on tv ja omassa boksissaan kemiallinen wc.

Veneen käyttömahdollisuuksia kaikenlaisilla säillä lisää vakiovarusteena oleva bimini-kate ohjaamon päällä. Lisäksi varusteena on myös auringonvalolta ja lialta suojaava satamapeite.

Nykyaikaa tässä runaboutissa edustaa keskeltä avautuva tuulilasi, josta pääsee nousemaan keulakannelle. Avo-ohjaamon perällä on tyylikkään kaareva istumasohva neljälle sekä pöytä. Ohjaamon takana on koko veneen levyinen aurinkokansi patjoineen.

Avo-ohjaamon päällä on kaareva istumasohva 3-4 hengelle.

Aurinkopatjoilla on riittävästi tilaa ottaa vaikka päivänokoset.

Aurinkokannen alta avautuu tilava konehuone, missä jytisee Volvo Pentan 5,7 litrainen V-8. Valmistajan ilmoittama maksimikoneteho on 420 hevosvoimaa. Perässä on uimataso makeavesisuihkuineen ja uimaportaineen sekä suuri säilytystila harrastusvälineille kuten esimerkiksi vesisuksille.

Venetyypin käytettyjen hinnat liikkuvat Euroopan markkinoilla kunnosta ja varustelusta riippuen käytettyinä noin 35 000 – 55 000 euroa.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 8/2022.

Jeanneau 755 Runaboat

Retrotyylinen urheilullinen day­cruiser

Pituus 7,97 m, leveys 2,59 m, syväys 0,89 m
Rakennusmateriaali lujitemuovi
Paino 1 600 kg, kantavuus 6 henkilöä
Vuodepaikat 2
Moottori 320 hv V8 Volvo Penta 5,7 GXI-DP bens. sisäperämoottori, nopeus max n. 40 s
Tankit pa 280 l, makeavesi 56 l
Varusteet vakiovarustus mm. bimini-kate, maasähkö, sähköankkuri, kemiallinen wc, painevesi, suihku, VHF, navigointivarustus
CE-luokka C
Suunnittelija Vittorio Garroni, Italia
Valmistaja Chantiers Jeanneau SA, Ranska
Valmistusvuodet 2003–2009
Hinta Suomessa 72 900 € (vuonna 2009)

Lue myös nämä

X