Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Sailfish 26 – Saaristomeren yllättäjä iniöläisittäin

Sailfish Boats Oy perustettiin vuonna 2000 pienessä saaristokunnassa Iniössä.

22.06.2020

Tekstija kuvat juha virtanen

 Vanhana merenkulkijana yrityksen omistaja Åke Björklund tiesi millainen veneen tulee olla ja hänen unelmistaan ja kokemuksestaan syntyivät Sailfishin mallit 26 ja hieman isompi keskihyttiversio 29, jonka mallinimeksi muuttui myöhemmin 30.

Björklundin lisäksi Sailfishien linjoihin vaikutti turkulainen venesuunnittelija Kai Ilmanen.

Kaikki Sailfish-veneet rakennetaan alusta loppuun käsityönä. Vene on melko tavanomainen, mutta positiivisella tavalla. Se on ajanmukainen ja asiallinen vene.

Tarkoituksenmukaisuus on tietysti saaristolaisilla keskeisiä veneen suunnittelun lähtökohtia, mutta Sailfish 26 ei suinkaan ole mikään karu työvene. Se on siististi ja huolellisesti tehty ja toimiva, ilman sen kummempia kommervenkkejä tai prameutta.

Kahdeksanmetrisessä matkaveneessä on kaikki tarvittavat mukavuudet ja tilat riittävät nelihenkiselle perheelle. Kahdelle aikuiselle vene on optimaalinen kesälomareissuille ja viikonloppujen viettämiseen vesillä.

Nopeakulkuinen vene soveltuu tietysti myös yhteysveneeksi ja kahdeksan henkilön kuormallakaan sen ominaisuudet tuskin loppuisivat kesken.

Matkaveneilyä ajatellen vene tarjosi, eli tarjoaa edelleenkin, yöpymismahdollisuuden ja oleskelutilaa, niin katettua kuin avointakin.

Keulassa on V-vuode ja kajuutta ei ole ahtaan tuntuinen. Toisen makuupaikan voi tehdä paapuurin puoleisen aterion paikalle. Aterioon mahtuu tiukasti neljä henkeä.

Etummaisen penkin selkänojan voi kääntää siten, että etupenkilläkin voidaan matkan aikana istua kasvot kohti kulkusuuntaa. Ohjauspiste on hyvin henkilöautomainen ja toimiva. Sen takana on veneen pentteri, vastapäätä ateriota. Vuoteen ja penkkien alla on hyvin säilytystiloja.

Matkaveneeltä odotetaan usein erillistä toilettia, eli vessaa. Asiakkaiden toivomus muokkasi myöhemmin Sailfishinkin rajallisten sisätilojen järjestystä, mutta veistämö onnistui muutoksessa hyvin tai ainakin kohtuullisen hyvin.

Alunperin Sailfishin vessanpytty oli keulakajuutassa paapuurin vuoteen alla. Sen käyttö oli sen verran hankalaa, jo ajatuksenkin tasolla, että toilettia varten rakennettiin ohjaamoon oikeanpuoleiseen takanurkkaan vessalle oma koppi.

Kippari testasi veneen tuoreeltaan ja raportti siitä julkaistiin numerossa 3/2004. Moottorin maksimikulutukseksi mitattiin 1,55 litraa meripeninkulmalle. Tuntikulutus oli suurimmillaan 57,2 litraa.

Kierroksia oli silloin moottorissa 3 800 r/min ja nopeus 37 solmua.

Taloudellisimmaksi matkavauhdiksi arvioitiin 22–28 solmua. Silloin tuntikulutus oli 26–34 litran välillä. Meripeninkulmaa kohden laskettuna lukemat olivat noilla nopeusalueilla keskimäärin noin 1,2 litraa.

Mittaukset tehtiin kolmen hengen ja testilaitteiston kuormalla (n. 300 kg). Tämän kokoiselle veneelle kulutuslukemia pidettiin kohtuullisina.

Sailfish 26

Pituus 8,05 m, leveys 2,65 m
Paino 2 800 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Vakiomoottori Volvo Penta KAD43, 230 hv
Polttoainesäiliö 220 l
CE-luokka C
Vakiovarustus (vuonna 2004) mm. lämpöpuhallus tuulilasille, jääkaappi, keraaminen liesi, vesi-wc, lämmitin, kompassi, loki, kaikuluotain ja trimmitasot
Hinta (vuonna 2004) 92 000 €
Valmistaja Sailfish Boats, Norrby, Iniö

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 5/2020

Kaikki Kokemuksia veneestäni juttusarjan veneet löytyvät täältä.

Lue myös nämä

X