Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Skyline 30 – Vankka matkavene moneen käyttöön

26.06.2024

Tekstieero pöyhönen

Kaarinassa sijainnut Rollsmarin tuli tunnetuksi 1990- ja 2000-luvulla laadukkaana lestien ja muottien tekijänä. Yhtiö valmisti tilaustyönä mm. Konekeskolle Yamarin-veneiden muotit sekä uusien venemallien prototyypit.

1990-luvun alussa yhtiö alkoi kehitellä omaa venemallia 8-metristen matkaveneiden luokkaan. Suunnittelussa päädyttiin akselivetoiseen veneeseen, joka tuli markkinoille vuonna 1994 Skyline 818 –nimellä. Tyyppimerkintä muutettiin vuonna 1995 Skyline 30:ksi rungon kokonaispituuden mukaisesti.
Skylinen suunnittelijana oli Hjörvald Sundqvist, jonka pöydältä ovat lähtöisin monet tunnetut veneet kuten mm. Korsö, Sunmar ja Matador.

Perinteiset tilaratkaisut

Veneen tilaratkaisut olivat perinteiset ja tyypilliset sen ajan perheen matkaveneelle. Parivuoteellinen keulakajuutta, wc-komero, tilava salonki, jossa on ohjaamo ja sen jatkeena pentteri. Paapuurin puolella on lattiatasosta nostettu tilava sohva-pöytä-ryhmä, jonka alla on kahden hengen makuukajuutta. Kajuutan jatkeena on vielä pistopunkka perään. Salonki on erotettu poikkeuksellisen suuresta avotilasta lasisella lukittavalla liukuovella.

Perässä on suuri uimataso köysibokseineen. Sivukannet ovat tarpeeksi leveät, ja tartuntakaiteet on sijoitettu oikealle korkeudelle kajuutan katolle. Ulkonäöllinen erikoisuus on takalaidastaan voimakkaasti ylöskaarrettu kajuutan katto, jonne kulkuvalot, tutkakuvut ym. varusteet saadaan sijoitettua ilman erillistä varustekaarta.
Skylinea pidetään yhtenä laadukkaimpana kotimaisena matkaveneenä. Lasikuituelementit viimeistelyineen sisä- ja ulkopuolella ovat laadukasta työtä. Laminointityön osaamista kuvastaa vankka, muotissa valmistettu runkopalkisto, joka on laminoitu runkoon alipainemenetelmällä.

Mahonkikalusteet ja siniset istuinpatjat antavat salongille klassisen tyylikkään leiman.

Nopea akselivetoinen

Skyline on nopea akselivetoinen vene, jolla on käyttäjäkokemusten mukaan laaja nopeusalue. Valmistajan ilmoittamat suositeltavat konetehot ovat 150 — 230 hevosvoimaa, joilla saavutetaan 15 — 25 solmun nopeus.

Skyline 30 oli aikanaan laadukas, mutta myös hinnakas vene. Vuonna 1994 vene maksoi Volvo Penta TAMD 41 150 hv:n moottorilla varustettuna 430 000 mummonmarkkaa. Kymmenen vuotta myöhemmin hinta oli 117 600 euroon.

Myynti oli floppi

Hyvästä laadustaan huolimatta Skylinesta ei koskaan tullut myyntimenestystä, pikemminkin keräilyharvinaisuus. Kymmenen vuoden aikana venettä valmistettiin ja myytin kaikkiaan vain kahdeksan kappaletta, niistä kaksi puolivalmiina.

”Kysyntää olisi ehkä ollutkin, mutta markkinointi jäi muiden töiden ohella retuperälle”, sanoo Rollsmarinen vetäjänä toiminut Onni Saarinen.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 6/2017

Skyline 30

Kokonaispituus 9,10 m
Leveys 3,08 m
Korkeus ohjaamossa 1,95 m
Syväys 0.90 m
Paino n. 3000 kg
Makuupaikkoja 5
Suositeltava koneteho 150—230 hv
Nopeus 10-25 s.

Vakiovarusteet mm. lämmitin, painevesi, uuniliesi, ym.

Suunnittelija Hjörvald Sundqvist
Valmistaja ja myyjä Rollsmarin Oy, Kaarina

Hinta vuonna 2005 
117.600 euroa, moottorilla 
Volvo Penta TAMD 41/HS 200 hv.

Lue myös nämä

X