Tilaa
Testit

Kuorma ja käyttö ratkaisevat potkurin valinnan – Oikea nousu lisää tehoa ja laskee bensakuluja

Perämoottorin vakiopotkuri on kohtuullinen yleisratkaisu, mutta vaihtoehtojakin on tarjolla runsaasti. Niillä saa veneen viritettyä osuvammin omaan käyttöönsä, kun tietää, mitä hakee. Kokeilimme kolmea erikokoista potkuria yhdessä ja samassa pulpettiveneessä nähdäksemme, mikä niistä sopii siihen parhaiten. Kaikki potkurit osuvat moottorin suositellulle kierroslukualueelle, kun kyydissä on 2–4 henkilön kuorma.

19.11.2019

TekstiStaffan Westerling ja Juha Virtanen

KuvatStaffan Westerling

Kun ostat uuden veneen, on sen moottorin jatkona todennäköisesti niin sanottu vakiopotkuri, useimmiten myyjän veneeseen valitsema, mutta etenkin pienemmissä moottoreissa valmistajan yleispotkuri. Se on yleensä käyttökelpoinen, onpa  veneen kyydissä yksi taikka useampia ihmisiä. Potkuri on yleensä kokeiltu yhden ihmisen kuormalla niin, että moottori saavuttaa sen korkeimman suositellun kierrosluvun. Sen kanssa pitäisi siis pärjätä kohtalaisesti useimpien  kuormausvaihtoehtojen kanssa.

Potkurivalinta on kuitenkin aina vain kompromissi. Se toimii parhaiten tietyissä tilanteissa, mutta ei kaikissa.

Ajettaessa useimmiten esimerkiksi vain 1–2 henkilön kuormalla, saattaisi olla eduksi vaihtaa vakiopotkuri nousultaan jyrkempään, jos moottorin kierroslukualue vain sallii. Sillä saavutetaan usein muutama solmu lisää vauhtia, hiukan pienempi  polttoaineenkulutus ja alhaisempi melutaso. Vastaavasti on tingittävä hiukan kiihtyvyydestä.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X