Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Hyvä äänentoisto pieneen veneeseen

Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää.

26.10.2022

TekstiMarko Lysmä

Lukijan kysymys

Miten saan hyvän äänentoiston pieneen avoveneeseen?

Päivittäisin Bella 475R -veneeni kulahtaneen veneradion kaiuttimineen parempaan audiolaitteistoon, mutta vaihtoehtojen kirjo äänentoistolaitteissa, vahvistimissa ja kaiuttimissa on haastava. Osaatteko suositella edullista muutaman sadan euron laitepakettia ja mitä tulisi ottaa avoveneessä huomioon hyvien soundien päivittämiseksi kovempaankin menoon?

Kauko Rouvinen, Bella 475R, Lappeenranta

Kippari vastaa

Yhä useampi venevalmistaja tarjoaa vedenkestäviä äänentoistojärjestelmiä tehdaslisävarusteena jo melko pieniinkin avoveneisiin. Nykypäivän laitteissa on myös bluetooth-yhteys. Jos entinen laite on ajalta ennen sitä, päivityksen etuna on muun muassa suoratoistopalveluiden käyttö kännykän tai tabletin kautta. Ja tottahan laadukas audiojärjestelmä voi houkutella ostajaehdokkaita, jos veneen laittaa myyntiin.

Äänentoistossa tärkein osatekijä ovat kaiuttimet, koska ne määrittävät äänenlaadun. Matalan asennussyvyyden venekaiuttimet, jotka kestävät avoveneilyn olosuhteet, kannattaa kartoittaa esimerkiksi Fusionin ja JL Audion valikoimista.

Kaiuttimet voidaan pienissä avoveneissä asentaa ohjaamoon tai matkustamoon niin, että ääniaallot pysyvät veneen sisällä. Tällöin musiikin sekoittuminen veneen ulkoa tuleviin ääniin jää vähemmälle. Moottorin, tuulen, veden ja muiden häiritsevien tekijöiden vaikutusta äänentoistoon on kuitenkin pienessä avoveneessä haastava merkittävästi vähentää.

Jos sitten halutaan soittaa vauhdissa, käännetään nupit niin sanotusti kaakkoon. Tässä vaiheessa monet venelaitteet muuttuvat lähinnä rasittaviksi rätisijöiksi. Tarvittaisiin tehoa eli päätevahvistin. Vahvistin valitaan sen mukaan, kuinka monta kaiutinta on käytössä.

Haastavien asennusmittojen ja budjetin niukkuuden johdosta erillistä vahvistinta tai subwooferia ei kuitenkaan tässä tapauksessa kannata asentaa, vaan kannattaa panostaa soittimen perushyvään laatuun.

Helsinkiläisen Marinea-venetarvikeliikkeen Anne Similä ehdottaa tällaisen avoveneen audiopäivitykseen esimerkiksi kohtuuhintaista noin 200 euroa maksavaa pyöreää Clarion GR10BT -venesoitinta. Se on suhteellisen helppo asentaa pyöreään reikään ja varuste mahtunee useimpiin pulpetteihin.

Näissä perussoittimissa on yleensä pieni sisäänrakennettu vahvistin, jolla pärjätään pienemmillä äänenvoimakkuuksilla. Rajat tulevat kuitenkin vauhtiajossa vastaan ja ääni alkaa hajoilla.

Kaiuttimia ei kannata luukuttaa äärirajoilla kilpaa moottorin kanssa, sillä kaiuttimet voivat rikkoutua.

Marko Lysmä

tuottaja

Pyöreä ja pieni venesoitin sopii avoveneen pulpettiin melko helposti, eikä maksa maltaita.


Kippari vastaa lukijoiden kysymyksiin käytettyihin veneisiin ja moottoreihin keskittyvässä juttusarjassa. Vastaajina ovat lehden pitkäaikaiset toimittajat ja avustajat, jotka tuntevat veneet, moottorit ja varusteet paremmin kuin omat taskunsa.

Lähetä kysymyksesi sekä mahdollinen kuva ongelmasta ja venetiedot osoitteeseen kippari (at) otavamedia.fi. Kirjoita viestikenttään: Kysy Kipparilta.

Kipparin asiantuntijat

Marko Lysmä tuottaja

Meriturvallisuus, erikoisvarusteet ja audiolaitteet

Vesa Leppä toimittaja

Moottorit sekä vene- ja moottori- tekniikka

Timo Sarkkinen toimittaja

Pienveneet, kalaveneet ja varusteet

Jari Rannisto toimittaja

Traileriveneily, veneilyelektroniikka ja kalastus- varustelu

Lue myös nämä

X