Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Kuinka vaihdan vinssiin liinan?

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti? Lähetä meille kysymyksesi.

06.03.2023

Tekstijari rannisto

Lukijan kysymys:

Trailerini vinssin liina on alkanut rispaantua. Pelkään, että se vielä pettää. Onko tarvikeliinan vaihtaminen itse hankala työ?

Kippari vastaa

Trailerin liina on hyvä vaihtaa aika ajoin. Liinan rispaantuminen tai voimakas auringon valon aiheuttama haalistuminen ovat merkkejä vaihdon tarpeesta.

Trailereiden vinsseissä käytetään liinan lisäksi teräsvaijeria ja osa käyttäjistä on vaihtanut näiden tilalle myös venymättömiä synteettisiä köysiä. Oleellista on kaikkien näiden hieman erilainen kiinnitys vinssin rummun pohjalle ja niiden vaatima erilainen tila rummulta. Yleensä kevyempien trailereiden vinsseissä käytetään liinaa.

Jos vinssissä on liina valmiina, sen pituuden ja leveyden voi mitata. Liinoja on myynnissä 40 ja 50 mm leveinä. Leveämmän liinan vaihtamisesta ei ole haittaa, jos mitta ei ylitä vinssin rummun sisäleveyttä. Liinan tulee yltää ulos vedettynä trailerin perän yli ja rummulle saa jäädä vielä muutama kierros. Vinssille kelattuna liinan pitää mahtua kokonaan rummun reunojen sisäpuolelle.

Alkuperäistä pidemmän liinan vaihtamisessa on riski, että liina ei mahdu vinssille. Liinaa ei kannata lyhentää, koska rummun puoleiseen päähän on ommeltu silmukka, jonka läpi kulkeva sokka lukitsee liinan vinssin rummun pohjalle. Useimmiten liinan mukana tulee lukitsemisen hoitava pultti.

Joissakin vinsseissä on omia ratkaisujaan liinan kiinnitykseen. Esimerkiksi Al-Ko-vinsseissä kiinnityssokka on halkaisijaltaan tavallista isompi. Kiinnitystapa on helppo tarkistaa.

Isommissa trailereissa käytettävissä sähkövinsseissä on rummun pohjalla reikä, josta vaijeri tai köysi pujotetaan ja lukitaan. Myös vaijerikäyttöön suunnitelluissa manuaalivinsseissä on sama ratkaisu ja liinan kiinnittäminen niihin voi olla vaikeaa. Köysi on silloin helpompi vaihtoehto.

Ennen liinan vaihtoa vinssin kunto on syytä tarkistaa. Jos vinssi toimii huonosti, se kannattaa vaihtaa tai ainakin voidella liikkuvat osat. •

Jari Rannisto

toimittaja

Lue myös nämä

X