Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Milloin laakerit täytyy vaihtaa?

22.04.2024

Tekstijari rannisto

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti?

Lähetä meille kysymyksesi: kippari (at) otavamedia.fi

Lukijan kysymys

Minulla on kuusi vuotta vanha jarrullinen traileri, jota käytän muutamia kertoja vuodessa. Trailerissa on alkuperäiset laakerit, joten pitäisikö ne vaihtaa uusiin?

Kippari vastaa

Venetrailerin laakereiden elinikään vaikuttavat sekä laakerityyppi että käyttötapa. Useimmissa trailereissa ensiasennuslaakereina ovat roiskevesitiiviit kompaktilaakerit. Kun trailerin renkaat peruutetaan napoja myöten veteen, laakerit saavat helposti vettä sisäänsä. Tämän jälkeen laakerin sisällä alkaa korroosio, koska vesi ei pääse pois laakerista.

Trailerin laakerin kulumisen tai vikaantumisen tunnistamiseen on useita tapoja, joista helpoin on laakerin pitämä ääni. Ujellus ajettaessa on selvä merkki viasta. Ääntä voi kuitenkin olla hankala kuulla sisälle vetoautoon, vaikka ajaisi auton ikkunat auki. Yksi hyvä keino on pyytää kaveri kuuntelemaan kun ajaa trailerin kanssa parkkipaikalla. Vielä selvemmin ääni tulee esiin kovassa vauhdissa. Moottoritiellä trailerin ujeltava ääni kuuluu selvästi ohi ajavaan autoon.

Trailerin pyörän voi nostaa tunkilla ilmaan ja pyörittää rengasta käsin. Vikaantunut laakeri ei pyöri kovin hyvin ja pitää tässäkin vaiheessa ääntä. Yleensä ääni muistuttaa kahinaa.

Tunkkaamalla molemmat puolet peräkkäin voi myös havaita eroa puolien välillä ja sekin kertoo laakerin kulumisesta. Pyörää voi myös ravistaa. Pienikin välys kertoo laakerin olevan vaihdon tarpeessa.

Kulunut laakeri alkaa ajossa myös lämmetä. Tätäkin voi vertailla toisen tai toisten pyörien kanssa kokeilemalla rasvakupin lämpötilaa. Kannattaa huomata, että jarrullisessa trailerissa jarrujen pieni laahaaminen voi aiheuttaa sekä ääntä että lämpenemistä. Kuusi vuotta vanhat tavalliset kompaktilaakerit ovat todennäköisesti valmiit vaihtoon.

Vesitiiviit laakerit ovat kalliimpia, mutta venetrailereissa niiden käyttöikä on selkeästi tavallisia roiskevesitiiviitä pidempi. Vaihda laakerit aina pareittain. Jos toisella puolella laakeri on kulunut, toinenkin puoli on suurella todennäköisyydellä vikaantumassa.

Jari Rannisto toimittaja

 

Lue myös nämä

X