Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Miten hytin vuoto paikataan?

Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää.

06.10.2022

Tekstijouko saarinen

Kuvatistock

Lukijan kysymys

Huomasin kevään ensimmäisellä reissulla, että kajuutan patja oli märkä. Vesi valui katto- ja seinäverhoilun välistä, joten en päässyt näkemään tarkkaa vuotopaikkaa. Olisiko mitään vinkkejä korjaukseen?

Mieluummin kuivana, Bella 8000

Kippari vastaa

KOSKA kyseessä on märkä kattoverhoilu, vuoto sijaitsee todennäköisesti kansirakenteissa, eikä esimerkiksi veneen rungossa. Tämä on huojentavaa, sillä kansirakennetta on melko helppo korjata veneen ollessa jo vesillä.

Vuodon alkulähteen paikallistaminen on usein tämän tyyppisessä korjauksessa viheliäisin vaihe. Kerroit veden valuvan verhoilun raosta, eikä varsinaista vuotopaikkaa siis pysty havainnoimaan. Vesi saattaa kulkeutua kaukaa rungon rakenteita pitkin ennen kuin se näkyy.

Mahdollisia ongelmakohtia ovat läpiviennit, esimerkiksi kannen helat, kaiteet, kulkuvalot, mastot ja antennit. Myös ikkunakehysten tiivisteet voivat kuivuessaan vuotaa.

Itse lähtisin etsimään ongelmaa vesiletkulla. Kun vene on kuiva, jätetään letku valumaan kannella pienelle alueelle muutamaksi minuutiksi. Jos sisällä on edelleen kuivaa, siirretään letkua seuraavaan kohtaan. Näin toimiessa tarkka vuotopaikka yleensä lopulta löytyy.

Läpivientien vuodoissa on tärkeää huomioida vuodon syyt. Jos kaide tai masto heiluu kiinnityksissään, ei uusi­kaan tiivistys pidättele vuotoa kauaa.

Markkinoilla on useita tarkoitukseen sopivia, yleensä polyuretaani-pohjaisia liimaus- ja saumausmassoja. Tuotteiden vertailu kannatta, sillä yksi sallii paremmin liikettä, toisessa on UV-suojaus ja kolmas kestää myös merivettä. Vaativaan liimaustartuntaan on myös omansa.

Saumausaine on aina levitettävä tarttumisen vuoksi ehdottoman puhtaalle ja rasvattomalle pinnalle. Levityksessä tapoja on monia. Itse suosin kostealla tai hieman saip­puaisella sormella levitystä. Ruuvien kierteisiin sekä kannelle läpiviennin ympärille renkaan muotoon levitettynä saadaan paras lopputulos.

PU-massat kovettuvat kosteuden vaikutuksesta. Mikäli ilma on kylmä, voi patruunan tuoda veneeseen termoslaukussa. Näin se pysyy notkeana ja helposti levitettävänä.

Jouko Saarinen

toimittaja

Lue myös nämä

X