Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Miten löydän oikean venelakan?

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti? Lähetä meille kysymyksesi.

30.01.2023

Tekstijouko saarinen

Lukijan kysymys:

70-LUVUN daycruiserini puupinnat hilseilevät. Onko merkitystä, millä lakalla kunnostan ne? En tiedä, miten pinnat on käsitelty aiemmin.

Vanhan veneen kunnostaja joutuu usein puntaroimaan pintoja huoltaessaan, kuinka perusteelliseen työhön lähtee. Viime kädessä tämän määrittävät sekä pintojen kunto että projektiin käytettävissä oleva aika.

Varsinkin veneen ulkopinnat joutuvat kosteuden ja UV-säteiden armoille aivan eri tavoin kuin esimerkiksi kodin huonekalut. Niinpä myös pintakäsittelyltä vaaditaan enemmän.

Vaikka vanhojen kerrosten kokonaan poistaminen tuntuu hankalimmalta vaihtoehdolta, saattaa se usein olla vähiten työläs. Ainakin mikäli veneen aikoo säilyttää pidemmän aikaa omistuksessaan. Kerran työn hyvin tehtynä saa huolettomia vuosia.

Kuten kaikessa pintakäsittelyssä, pohjatyöt ovat tärkein vaihe. Huonosti puussa kiinni olevaan lakkaan ei kannata lisätä uusia kerroksia.

Myös lakan kovuus vaikuttaa. Pehmeä lakka pysyy kovan päällä, mutta toisinpäin lakka alkaa hilseilemään. Jos edellisen lakkakerroksen laadusta ei ole tietoa, varmin valinta on usein pehmeä öljylakka.

Mikäli päätyy poistamaan vanhat kerrokset kokonaan, on siklaus perinteinen ja hyväksi havaittu menetelmä. Sitä voi tehostaa kuumailmapuhaltimella, mutta pitää olla tarkkana ja ilmanvaihto kunnossa. Uudet verkkomaiset hiomavälineet toimivat myös hyvin, eivätkä ne tukkiudu kuten paperi.

Itse lakkauksen onnistumisessa tärkeintä on puhtaus, pölyttömyys ja maltti. Useiden kerrosten antamaa suojaa ei voi oikaista yhdellä paksulla kerroksella. Myös lämpötilan tulee olla sopiva ja ilmankosteuden alle 70 prosenttia.

Lakan valmistajan ohjeita kannattaa noudattaa niin välihiontojen, ohentamisen, kuin kuivumisaikojenkin suhteen. Kohteesta riippuen myös puun esikäsittely kyllästeellä tai rasvaisen puulajin rasvanpoisto voivat olla tarpeellisia toimia ennen varsinaiseen lakkauk­seen ryhtymistä.

Jouko Saarinen

toimittaja

veneen huolto- ja korjaustyöt

 

 

Lue myös nämä

X