Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Miten ohitan uisteluveneen?

04.08.2023

Tekstijari rannisto

Kuvatistock

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti?

Lähetä meille kysymyksesi: kippari (at) otavamedia.fi

Lukijan kysymys:

Veneilyreitilläni on ajoittain uisteluveneitä. Meriteiden sääntöjen mukaan oikealta tulevan uisteluveneen saa väistää kummalta puolelta tahansa. Mikä on oikea tapa?

Kippari vastaa:

Uisteluveneen ohittaminen on aihe, joka ponnahtaa aika ajoin pinnalle. Uistelijat liikkuvat usein varsin hiljaa (2-6 km/h), eivätkä oikein pääse muun liikenteen alta pois. Uistelijoilla on nykyisin varsin hyvin tiedossa, että uisteluvenettä ei lasketa kalastusalukseksi, jota muiden pitäisi väistää.

Vetouistelijoilla vieheet kulkevat veneen perässä ja sivuilla. Erityisesti avomerellä ja ulkosaaristossa käytetään vieheitä veneen vierellä uittavia plaanereita. Vieheet uivat kymmeniä metrejä pinnalla kulkevien yleensä kirkkaan väristen plaanereiden perässä. Yleissääntönä voi sanoa, että uisteluveneen takana on vähintään 30 metrin alue, jossa uistimet kulkevat. Joskus vieheet tulevat vieläkin kauempana veneen takana.

Itsekin uistelua harrastavana uisteluveneen ohittamiseen voi antaa yksiselitteisen suosituksen. Ohita vene etupuolelta aina kun mahdollista. Silloin ei ole pienintäkään vaaraa siimoihin ajamisesta. Myös vesiliikennelaissa sanotaan näin: Toisen siimoihin ajaminen voi vaikeuttaa, häiritä tai aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa toiselle, jolloin keulan editse väistäminen voisi olla turvallisempi tapa.

Siimojen ylitse ajaminen aiheuttaa kalastajalle yleensä viehemenetysten lisäksi vaivaa ja mielipahaa. Myös ylitse ajavalla on riski saada siimoja esimerkiksi potkuriakselilleen. Oleellisinta on kuitenkin kanssaveneilijöiden huomioiminen.

Uisteluvenettä takaa ohitettaessa on riski, että ohittavan mielestä reilusta välistä huolimatta osutaan siimoihin. Huomioiminen on kaksisuuntainen asia. Vastuu kuuluu myös uistelijalle. Vilkkaan liikenteen sekaan tai väylille ei pidä lähteä uistelemaan. Jos väylä pitää ylittää, on syytä nostaa vauhtia, tarkkailla muuta veneliikennettä ja ajoittaa ylitys oikein. Tilaa riittää kaikille, jos on hyvää tahtoa.

Jari Rannisto toimittaja

LUE MYÖS: 

Tunnista kalastusaluksen valot ja merkit

Huviveneilijä on väistämisvelvollinen kohdatessaan työtä tekevän kalastusaluksen

Lue myös nämä

X