Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Miten trimmitasot kytketään?

Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää.

11.10.2022

Tekstivesa leppä

Kuvattomi tähti ja valmistaja

Lukijan kysymys

Miten trimmitasot kytketään?

Kahdessa ostamassani veneessä Bennettin trimmitasojen katkaisimien toimintalogiikka on ollut päinvastainen kuin laitteen käyttöohjeen mukaan pitäisi, siis trimmi laskee vasenta puolta kun pitäisi laskea oikeaa. Korjasin toiminnan vaihtamalla johtojen paikkaa. Miksi asennukset menevät usein pieleen?

Juha, Helsinki, Yamarin Cross

Kippari vastaa

ASIA ei ole uusi, siitä on kirjoitettu Kipparissakin muutaman testin yhteydessä vuosien varrella.

Kytkimien tulisi toimia loogisesti eli halutun vaikutuksen mukaisesti. Useimmissa kytkimissä lukee ylhäällä ”bow down”, mikä on suomeksi keula alas. Kun oikeanpuoleista kytkintä painetaan ylhäältä, veneen keulan oikean puolen tulisi laskeutua alas, vasenta kytkintä painettaessa vastaavasti vasemman.

Kytkinten alaosaa painettaessa (”bow up” eli keula ylös) keulan pitäisi nousta ja tasojen keulaa alas painavan vaikutuksen vähentyä.

Tasot itsessään toki toimivat päinvastoin, mutta tarkoitus on, että kuskin ei tarvitsisi miettiä tasojen asentoa, vaan ajamista. Pääasia on, että vene kulkisi suorassa.

On mahdotonta sanoa, onko kyseessä asentajan tietämättömyys, kokemattomuus vai ajattelemattomuus, mutta asennusohjeissa tasot käsketään kytkeä niin, että toiminta on loogista. Korjaus on helppoa johtojen paikkaa vaihtamalla, kuten itsekin teit.

Olemme törmänneet vielä yllättävämpiinkin asennuksiin, joissa johdot ovat kaikki ristissä keskenään. Se on melko lailla hämmentävää ensi alkuun.

Olemme myös törmänneet väärään kytkentään virran ulosotossa. Jos plus ja miinus ovat tupakansytyttimessä väärin päin, peltier-kylmälaukku alkaa jäähdyttämisen sijaan kuumentamaan. Eväät menivät yhtenä kuumana kesäpäivänä pilalle.

Nykyisin markkinoilla on uusia ja nykyaikaisia trimmitasojen käyttökytkimiä, mutta niissäkin käytön logiikka on edelleen sama.

Vesa Leppä

Lue myös: Veneen trimmaus: Oikealla trimmillä säästöjä. Video – vertaa videolta hyvää ja kahta huonoa kulkuasentoa

Lue myös nämä

X