Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Perämoottori ylös vai alas?

24.09.2023

Tekstivesa leppä

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti?

Lähetä meille kysymyksesi: kippari (at) otavamedia.fi

Lukijan kysymys:

Pitääkö perämoottori kipata ylös veneen ollessa laiturissa vai saako kone olla vedessä? Molempia tapoja näkee. Onko vuodenajalla vaikutusta asiaan?

Kippari vastaa:

Merialueilla moottori tai sisäperämoottorin perä on ehdottomasti kipattava ylös, jos haluaa säästyä ylimääräisiltä harmeilta. Eniten ongelmia tulee jos merirokko eli näkki ehtii kiinnittyä alustaansa – myös perämoottorin perään. Näkit, kuten myös erilaiset levät kiinnittyvät mielellään moottorin jäähdytysjärjestelmän vedenottoaukkoihin ja tukkivat ne.

Kun vedenottoaukot ovat tukossa, moottori ylikuumenee herkästi ja saattaa pahimmassa tapauksessa vaurioitua pahasti. Kiinnileikkautumisia on nähty, jos moottorin hälytysjärjestelmä ei ole ollut kunnossa.

Merirokon toukat kiinnittyvät alustaansa yleensä muutaman viikon ajanjaksolla heinä-elokuun vaihteessa. Kiinnittymisen jälkeen toukkien poistaminen moottorin peräosasta onnistuu jonkun aikaa. Karkea tiskiharja on hyvä ensiapu.

Jos veneellä ajetaan vähän, poistaminen myöhemmin on hankalaa, koska merirokot ovat kalkkikuoren kehitettyään tiukasti kiinni alustassaan. Näkki ja levät heikentävät myös moottorin suorituskykyä ja taloudellisuutta.

Järvillä näkkiongelmaa ei ole, mutta levää moottoriin tarttuu sielläkin.

Jos venettä käytetään edelleen pakkasten tultua, tilanne on toinen. Silloin perää ei siis pidä kipata ylös.

Moottorin pitää olla pystyasennossa myös talvisäilytyksessä. Moottorin torpedoon ja jäähdytysjärjestelmään mahdollisesti jäänyt tai kertyvä vesi jäätyy ja saattaa halkaista moottorin alaosan.

Kaikissa vene-moottoriyhdistelmissä kone ei mahdu kippautumaan ylös. Tämä pitäisi ostajien ja myyjien tarkistaa ennen kaupantekoa. Sama koskee uuden moottorin hankkimista vanhaan veneeseen.

Vesa Leppä toimittaja

 

Lue myös nämä

X