Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Pitääkö palkeet vaihtaa?

29.01.2024

Tekstivesa leppä

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti? Lähetä meille kysymyksesi.

 

 

Lukijan kysymys

Pitääkö sisäperämoottorin vetolaitteen paljekumit vaihtaa tai vaihdattaa jopa parin vuoden välein? Pitääkö työ teettää valtuutetulla korjaamolla? Huolto kumien vaihtoineen maksaa nykyisin noin 1 600 euroa, mikä on paljon.

Kippari vastaa

Vastaus on kyllä ja ei. Vetolaitteissa on yleisesti kaksi paljekumia, sisempi niin sanottu vetoakselin kumi ja ulompi pakokaasukumi. Joissain vetolaitteissa voi olla vielä pienempi kumi vaihteensiirtokaapelia varten.

Vetoakselikumin tehtävä on suojata vetoakselia, sen laakereita ja niveliä. Pakokaasupalkeen tehtävänä on ohjata pakokaasut ja jäähdytysvedet edelleen pakokanaviin ja ulos vetolaitteesta. Vaihteensiirtokumin tehtävänä on suojata kaapelia suolaveden vaikutuksilta.

Paljekumeille annetaan yleensä merkistä riippuen eri pituisia käyttöaikoja. Vuosien saatossa nekin ovat vaihdelleet, Yleisesti puhutaan vaihtovälistä 2–5 vuotta, mutta yleisesti veneilijää kehotetaan tarkistamaan kumien kunto vähintäänkin kerran vuodessa, koska kumit ovat alttiita vaurioille ja esimerkiksi syystä tai toisesta vaurioitunut vetoakselin kumi päästää veden vetoakselin laakerille ja saattaa tuhota sen. Kunkin vetolaitteen kumien vaihtotarve selviää käyttöohjekirjasta.

Jos vauriota ei havaita riittävän ajoissa, laakeri ja tiiviste saattavat pettää ja vene täyttyy sitä kautta vedellä ja uppoaa. Kumien kunto on siis ensiarvoisen tärkeää ja niiden kuntoa on syytä tarkkailla.

Mainitsemasi 1 600 euroa joka toinen vuosi vaikuttaa kovin korkealta summalta kumien vaihdosta. Oletettavasti summaan sisältyy joko telakointia tai muuta moottorin huoltoa ja korjausta. Yleensä kumien vaihto sujuu noin kolmessa tunnissa ja maksaa noin kolmanneksen tuosta summasta. Hinta toki riippuu huollon tekevästä yrityksestä.

Kaikesta päätellen teet välivuosina moottorin ja vetolaitteen tarvitseman huollon itse. Myös paljekumit voi vaihtaa itse, mutta kyseessä on niin sanottu kohtuullisen vaikea työ. Se vaatii ennen kaikkea huolellisuutta ja myös osaamista. Netistä löytyy sivustoja, joilla opastetaan kumien vaihdossa.

Kumeja ei siis tarvitse vaihdattaa ammattilaisella, mutta suositeltavaa se kuitenkin on. Valtuutetun huoltokorjaamon työllä on aina takuu ja vahingon sattuessa sen merkitys on suuri. Koska kyseessä on koko veneelle elintärkeiden osien vaihto, ammattitaitoa ei työssä ole syytä väheksyä.

Vesa Leppä toimittaja

Lue myös nämä

X