Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Voiko ponttonit vaihtaa?

31.12.2023

Tekstitimo sarkkinen

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti? Lähetä meille kysymyksesi.

Lukijan kysymys:

Olen perinyt ammattikäytössä olleen, noin kuusimetrisen rib-veneen, jonka ponttonit ovat erittäin huonokuntoisen näköiset. Voiko tai kannattaako ponttonit vaihtaa?

Kippari vastaa

Kyllä ponttonit voi vaihtaa, mutta operaation järkevyyttä tulisi aina arvioida tapauskohtaisesti. Kumiveneiden huoltoon erikoistuneesta helsinkiläisestä Selboatista kerrotaan, että yleisesti vaihto on kannattavaa karkeasti 6–6,5-metrisiin ja sitä suurempiin rib-veneisiin. Poikkeustapauksiakin on.

Olennaista on tietenkin pohtia uusien ponttonien hintaa suhteessa veneen arvoon. Kuusimetriseen veneeseen ponttonit tulisivat maksamaan avaimet käteen -periaatteella luokkaa 15 000–20 000 euroa. Hinta koskee synteettisestä kumista valmistettuja Hypalon-ponttoneita, jotka kestävät parhaiten mekaanista kulutusta, kemikaaleja sekä UV-säteilyä.

Mittojen mukaan tilattavat ponttonit muodostavat vain kolmasosan mainitusta hinnasta, loput tulee asennustyöstä sekä tarvittavista heloista, joihin lukeutuvat esimerkiksi hankauslistat ja kulutussuojat.

Tunnettujen merkkien ribbeihin voi pääsääntöisesti tilata uudet ponttonit suoraan veneen valmistajalta. Silloin myös tuntuvasti edullisemmat PVC-ponttonit ovat mahdollisia, ja hinta laskee muutenkin, kun ponttonit tulevat sarjatuotannosta valmiiksi heloitettuina. Tuhansista euroista puhutaan joka tapauksessa.

Selboatin kokemuksen perusteella PVC-ponttonien käyttöikä on 10–15 vuotta. Paljon toki riippuu siitä, millaisessa käytössä ribbi on. Elinkaarensa päässä materiaali on kuin aikansa palvellut kumisaapas: se kovettuu, hapertuu ja alkaa lopulta vuotamaan.

Mikäli materiaalissa havaitsee tällaisia merkkejä, kumiveneen paikkaus ei ole enää viisasta. Sen sijaan pitää tehdä laskelmat, kannattaako vaihtaa ponttonit vai koko paatti uuteen.

Kumiveneen paikkaus on järkevä toimenpide aina, kun ponttonimateriaali on vielä hyväkuntoista, mutta jostain kohtaa mekaanisesti vaurioitunut. Selboatista kerrotaan, että paikkausten hinnat ovat 300 eurosta ylöspäin. Huoltoliike voi antaa arvionsa sekä paikkaamisesta että ponttonien vaihdon tarpeesta selkeiden kuvien perusteella.

Timo Sarkkinen toimittaja

Lue myös nämä

X