Tilaa
Testit

Linder Sportsman 445 Catch tarjoaa pienimuotoista välineurheilua

13.07.2011

TekstiValter Kalland ja Karel Kakko

Kuvatvesa leppä

Linder Sportsman 445 Catch

Linder Sportsman 445 Catch painii kovassa sarjassa, jossa kilpailua ja valinnanvaraa riittää. Erottuakseen joukosta veneessä täytyy olla jotain erityisen hyvää tai omaperäistä. Sen valtti ovat monipuoliset lisävarusteet, joiden avulla haetaan ostajia erityisesti virkistyskalastajien joukosta, mutta hinnalla se ei kilpaile.

Ruotsalainen Linder on valmistanut pieniä, alle viiden metrin mittaisia alumiinisia avoveneitä vuodesta 1966 lähtien. Linderit ovat puhtaasti vapaa-ajan käyttöön tarkoitettuja veneitä. Useat mallit on valmistettu erityisesti kalastusharrastusta silmällä pitäen, ja monet siihen soveltuvatkin.

Suomessa Lindereitä näkee silloin tällöin sisävesillä tai rannikolla mökkiveneinä laiturin kyljessä, mutta erityisen suurta suosiota eivät merkin tuotteet ole täällä vielä saavuttaneet.

Virkistyskalastajille suunnattu

Urheilukalastajia kosiskeleva Linder Sportsman 445 Catch perustuu jo ennestään tutulle rungolle, jossa on uutta muun muassa koko keulaosan kattava puolikansi. Korkea ja tasainen kansipinta tekee omalla tavallaan liikkumisen ja toimimisen veneessä vaivattomaksi.

Varsinainen turkkitaso on osittain sama kuin veneen ulkokuoren sisäpuoli. Ainoastaan kölilinjaa pitkin kulkee puolen metrin alumiinilevyistä koostuva kaistale, jonka alle jää pieni pilssitila.

Heittokalastajia ja miksei muitakin ajatellen kannella ja perässä on lisävarusteena saatavaa kalastusistuinta varten hela. Kalastusvarusteista veneessä on vakiona vapateline- ja laatikko. Mikäli ne eivät riitä, niin kalastajiksi itsensä mieltäville veneeseen on tarjolla myös koko joukko muita kalastusta miellyttävämmäksi tekeviä varusteita, kuten keulaan asennettava sähkömoottori kauko-ohjaimella ja GPS-karttaplotteri eväkkäiden luotaamiseen ja kalapaikkojen paikantamiseen.

Matkustajille Linder Sportsman 445 Catch ei tarjoa kovinkaan kummoisia istumapaikkoja. Peräpenkille sopii kuljettajan lisäksi yksi henkilö, mutta muita vähääkään mukavuudenhaluisia ei kyytiin sovi.

Keulassa sijaitseva kalastusistuin on ajon aikana melko hyödytön, sillä ajatus korkean toimistotuolin päällä istumisesta ryskyttävän veneen etukannella ei juuri houkuttele, vaikka se elämyksenä voi olla mielenkiintoinen, aivan tyynessä säässä jopa hauska sellainen.

Linder Sportsman 445 Catch Linder Sportsman 445 Catch

Kuljettajaa ajatellen 445 Catch on tyypillinen pieni pulpettivene. Ratti sijaitsee veneen takaosassa vasemmalla laidalla, jolloin yksin ajettaessa joutuu istumaan epäedullisessa kulmassa hallintalaitteisiin nähden, jos mielii pitää veneen suorassa.

Veneen peräosassa ei ole erillistä moottorikaivoa, vaan selkänojattoman takapenkin jatkeena on karhennettu kansi, joka myös siis palvelee työ- ja kalastustasona. Ratkaisu on käytännöllinen ja toimiva ja kelpaisi sinänsä malliksi moneen muuhun pieneen avoveneeseen.

Linder Sportsman 445 Catch soveltuu ajettavuutensa puolesta suojaisille vesialueille. Mielekäs liikkuminen aavoilla selillä edellyttää lähes tyyntä keliä, jollaista harvoin tapaa, joten mieluiten Linderillä pysyttelee saarten suojassa. Linderiin suositellaan 20-30 hevosvoiman perämoottoria, jolla saavutetaan noin 20-25 solmun huippunopeus.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 7/2011

Tekniset tiedot

Pituus 4,51 m
Leveys 1,75 m
Paino 230 kg
Valmistusmateriaali alumiini
Kantavuus 5 henkeä
Koeajomoottori Yamaha 25 DETL
Moottorisuositus 20-30 hv
Polttoainesäiliö irtosäiliö
Vakiovarusteet mm. ohjauspulpetti, uimaporras, vapalaatikko, kaiteet, autom. pilssipumppu
Lisävarusteet mm. sähkömoottori, kalastusistuin, karttaplotteri
CE-luokitus C (rannikko)
Hinta pakettihinta lisävarustein 17 398 e. Vene ilman moottoria 8 595 e. Koeajomoottorilla 13 635 e
Valmistaja Linder Aluminiumbåtar AB, www.linder.se
Maahantuoja Konekesko Oy, www.konekesko-marine.fi

Lue myös nämä

X