Tilaa
Testit

Pikatesti: Lowrance Elite-3x – Pikkuveneen plotteri

Lowrance on uudistanut kaikuluotainmallistonsa kevyemmän pään värillisellä 3,5 tuuman näytöllä varustetulla pikkuluotaimella.

03.02.2015

Tekstija kuvat Klaus Salkola

Laitteeseen on sisällytetty useimmat valmistajan ”parempien” luotainten ominaisuudet. Herää kysymys, voidaanko siltä odottaa muutakin, kuin markkinoiden kenties edullisin väriluotaimen hintalappu. Ensikokemukset otettiin pikatestissä eikä tulos ollut lainkaan hassumpi.

Lowrance on 1950-luvulta saakka valmistanut korkeatasoisia, ajan hengen mukaisia kaikuluotaimia veneilijöille ja vapaa-ajan kalastajille. Amerikkalaisyhtiö kuuluu nykyään norjalaisperäiseen Navico -yhtymään, jonka tuotemerkkejä ovat myös Simrad ja Brookes & Gatehouse. Odotukset pikkulaitteelle ovat siis jo valmiiksi korkealla.

Elite-3x on saatavana kahtena mallina. Normaalisti veneeseen asennettavan lisäksi tarjolla on myös kannettava malli, jota voidaan käyttää vaikkapa soutuveneessä tai laiturilta ilman kytkentää veneen sähköverkkoon. Pikatestissä oli perusmalli, jota kokeiltiin peräpeilianturilla luotaimen kokoon verrattuna huomattavan suuressa moottoriveneessä. Anturina käytettiin veneeseen jo asennettua samanlaista anturia.

Yhteistä tekniikkaa

Laite käyttää samoja antureita kuin Lowrancen suuremmatkin kaiut. Laitteeseen sisältyy Lowrancen laajakaistatekniikka, kalantunnistus ja kaksi valinnaista taajuutta 200 ja 83 kHz kuten suuremmissakin perusluotaimissa. Antureihin sisältyvän lämpömittarin lukemat saadaan myös näytölle.

Valmistajan mukaan kaikusignaalin digitaalinen käsittely on samaa kuin suuremmissa malleissa. Tämä parantaa automaattisten asetusten toimintaa ja vähentää siis käyttäjältä edellytettävää säätöjen tekoa.

Koska kyseessä on pelkkä luotain, jokainen näppäin ja valikko liittyvät vain luotaukseen. Laitteen käyttö onkin helpommin omaksuttavaa, kuin plottereihin sisältyvillä luotaimilla.

Laitteen kielivalintoihin kuuluvat suomi ja ruotsi.

Eliten kiinnike on poikkeuksellisen vankkatekoinen ja helppokäyttöinen. Liitin irtoaa bajonettimutterilla ja itse laite lähtee lukitussalpaa sormilla vetämällä.

Pieni ruutu on aina pieni

3,5” näyttöruutu vastaa likimäärin kahden tulitikkuaskin pinta-alaa. Se on kovin vähän varsinkin huonoille tai väsyneille silmille ajon aikana tai veneen muuten heiluessa. Pieni ruutukoko on kuitenkin ostajan valinta jonka vastineeksi saa edullisen luotaimen, joka on helppo sijoittaa ja vaikkapa ottaa taskuun mukaan kun vene jää rannalle.

Elite-3x:n ruudun resoluutio on 320 x 240 pikseliä 256:lla värillä. Tämän ruudun kokoluokassa kuva on luotaukseen riittävän terävä ja erottelukykyinen, joskaan ei aivan veitsenterävä. Värit ovat helakat ja selkeästi toisistaan erottuvat. Näytön katselukulma on varsin laaja mikä helpottaa laitteen käyttöä varsinkin, jos katsojia on useita tai laite on asennettu huonoon paikkaan.

Ruudun kirkkautta voidaan säätää viiteen eri kirkkauteen ja (lähes) nollaan. Varsinaista yönäyttötilaa ei kuitenkaan ole.

Elite-3x on tarkoitus kiinnittää pulpetin päälle pikairrotustelineeseen. Laite lukkiutuu ja irtoaa telineeseensä paljain käsin ja laitteen ainoan plugin saa irrotettua ilman työkaluja. Elite-3x on siis hyvä valinta avoveneeseen, mistä kaikki anastusarka materiaali on syytä saada mukaansa, kun vene jätetään.

Eliten kuva on kirkas ja selkeä. Tässä kuva on säädetty merenkulkukäyttöön sopivaksi eli parhaiten näkyy veden syvyys. Numeroiden kokoa voidaan muuttaa kuvan mukaisesti ja haluttaessa myös valita, mitkä suureet näytetään ja mitkä ei. Kalastuskäytössä kuvassa saa näkymään ”tapahtumia” veneen ja pohjan välillä.

Käyttö on helppoa – rajoituksin

Näppäimet ovat selkeätoimiset ja niiden käyttö onnistuu myös käsineet kädessä. Toisaalta, käytössä on vain kaksi suoraan vaikuttavaa näppäintä: Lähetystaajuus ja pohjaan zoomauksen yläraja (alue pinnasta pohjaan valitaan valikosta). Pienen laitteen etupinnassa ei ole tilaa monelle näppäimelle.

Elite-3x:stä löytyvät ne säädöt, joita tarvitaan ilman, että lukuisat muut asiat hämmentävät käyttäjää.

  • Herkkyys, vastaa perinteistä gainia. Myös automaattisäätöä voi hienosäätää.
  • Alue, asettaa suurimman syvyyden, minne luotain näkee. Myös automaattivalinta.
  • Taajuus, 83 kHz tai 200 kHz, valittavissa myös erillisestä näppäimestä.
  • Häiriönpoisto, poistaa mahdollisia sähkö, värinä- ja virtaushäiriöitä.
  • Signaalin lähetysnopeus, toisen kaikuluotaimen aiheuttamien häiriöiden poistoon.
  • Värilinja, pohja selkeämmäksi erottamiseksi vedessä olevista maaleista (esim. kalat).
  • Kalasymbolit, esittää laitteen käsityksen mukaan kalasta tulevat kaiut kalan kuvalla.
  • Tietokerros, ruudulla näytettävät numeroarvot (saa myös pois).
  • Asetukset, laitteen käytön asetukset.

Aivan kaikkia säätöjä laitteessa ei siis ole, mutta useimmat, keskeiset on otettu mukaan.

Käytössä

Lyhyen kokeilun perusteella oli ilo todeta, että laitteen toiminta luotaimena on aivan kelvollista tasoa. Näytön saa säädettyä sekä navigoinnin, että kalastuksen tarpeisiin sopivaksi. Vaikka ruutu onkin pieni eikä pikseleitä ole paljon, voi veneen alla olevat maalit aistia ja eläytyä ajatukseen, että jos ne olisivatkin kaloja.

Värinäytöllä on selkeä ero olemassa oleviin mustavalkoisiin nähden. Ruutu on muusta syystä kuin väreistä johtuen paljon kirkkaampi, terävämpi ja selkeämpi. Kirkkaassa auringon valossa tästä ruudusta näkee hyvin. Valitettavasti Elite-3x:n yöominaisuudet eivät ole kalliimpien mallien tasolla. Navigoinnin tukena pikkuluotainta voi käyttää veden syvyyden ja sen kehittymisen seuraamiseen. Syvyyslukeman numeroarvon voi asettaa ruudulle valinnaisesti kolmeen eri kokoon.

Kalastuksessa tälläkin luotaimella voi päätellä jotakin siitä, mitä alla liikkuu Paljon kalliimmissa luotaimissa on osin samat asiat esitettynä hienommalla ruudulla ja säätömahdollisuuksia on enemmän. Pienen ruudun seuraaminen ei ole yhtä havainnollista mutta se on verrattomasti parempi kuin ilman luotainta.

Lowrance Elite-3x on tuonut värillisen luotaimen hintahaarukan alapään lähelle ja on odotettavissa, että monen veneilijän kipukynnys alitetaan. Tällä hinnalla ei kuitenkaan pidä odottaa saavansa premium-luokan huippuluotainta, mutta Elite 3-x:n sijoitetulle rahalle saa sarjassaan täyden vastineen.

Lowrance Elite-3x

Tekniset tiedot

Koko 134 x 152 mm

Näyttö 3,5”, 320 x 240 pikseliä, 253 väriä, TFT LCD

Lähetysteho 180 W RMS

Taajuudet 83 / 200 kHz

Maahantuoja OPM International Oy, Hyvinkää

Valmistusmaa Meksiko.

Suositushinta Suomessa 149 € (sisältää anturin, jalustan ja asennusosat)

Kiitämme

+ Hintaa

+ Kokoa varauksin

+ Kirkasta näyttöä

Moitimme

Suppeaa kuvaa

Yöominaisuuksien puutetta

Lue myös nämä

X