Tilaa
Testit

Testi: Lowrance LSS-1 StructureScan – jokamiehen viistokaikuluotain

Viistokaikuluotain on ammattikäytössä ollut jo pitkään, mutta tavalliselle veneilijälle ne ovat olleet liian kalliita.

01.06.2010

Tekstija kuvat klaus salkola

Viistokaikuluotain toimii hieman kuten sonari (eteenpäin luotaava kaikuluotain). Se lähettää, ja vastaanottaa, vastaavanlaisen pulssin suoraan sivulle. Keilan muoto on vaakasuunnassa mahdollisimman kapea mutta korkeussuunnassa sellainen, että viipalemaiseen keilaan mahtuu asiaa lähes pohjan alta niin pitkälle mihin laitteen kantavuus ylettyy.

Kun vene liikkuu, pohjalla veneen sivulla olevat maalin piirtyvät omassa suunnassaan (kulma) ja etäisyydessään näytölle. Erityisesti pohjalla olevat erilliset maalit, kuten kivet ja muut esineet, piirtyvät voimakkaasti ja niiden taakse muodostuu vastaavasti varjo, josta ei tule signaalia. Tämä auttaa tulkitsemaan kuvaa. Viistokaikuluotainta käytetään veneen liikkuessa. Pysähtyneenä se ei toimi.

Ammattikäytössä onkin viistokaikuluotaimia ollut jo pitkään. Niiden hinnat ovat edelleen tavallisen veneilijän ulottumattomissa, mutta kauppoihin on nyt tullut eräitä kohtuullisemmin hinnoiteltuja laitteita. Myös sonarin valmistajat, kuten Echo Pilot, ovat ymmärtäneet vaihtoehtoisesti kääntää anturin poikittain, jolloin sopivalla softalla laitteesta tulee viistokaikuluotain.

Viistokaikuluotauksen periaate toimii vain veneen sivulla, siitä nimitys ”viisto”. Kuvaus alkaa hieman sivummalta ja ulottuu niin pitkälle kuin laitteen ominaisuudet ja veden laatu mahdollistavat. Suoraan alla on ”tyhjää” ja eteen se ei näe. Viistokaikuluotain ei toisin sanoen opasta olemaan ajamatta kivelle! Se on vain ja ainoastaan merenpohjan tutkimiseen tarkoitettu laite eikä merenkulun apulaite.

Tavalliselle veneilijälle suunnattuja laitteita on edellä mainitun Echo Pilotin lisäksi tullut myyntiin Humminbirdillä ja Lowrancella. Näistä Lowrancen mallista otettiin pienet maistiaiset marraskuisessa pakkassäässä.

Viistokaikuluotain

Koeajo tehtiin Helsingin satamassa kiertäen mm. Hietalahden telakan laitureiden reunat 10-50 metrin etäisyydellä.

Lowrancen avulla voidaan käydä hankkimassa arvokasta lisätietoja kalastusvesillä olevista karikoista ja muista kohteista. Sillä voi etsiä kohdat, joissa kalaa on ja ne kohdat, joihin pyydyksiä ei kannata laskea. Sen avulla voi myös tutkia rantoja sopivan kiinnityspaikan tai laiturin rakennuspaikan löytämiseksi.

Oma mielenkiintonsa on varmasti myös vesistön pohjan yleisellä katsomisella. Lowrancesta voi olla myös apua uponneen veneen, perämoottorin tai muun esineen löytämisessä – jos tiedetään mistä etsiä, eikä vesi ole kovin syvää.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 7/2010

Lue myös nämä

X