Tilaa
Uutiset

Majakat myyntiin

04.02.2009

TekstiKipparilehti

Monet yritykset lomauttavat ja irtisanovat henkilöstöään selviytyäkseen meneillään olevasta lamakaudesta. Talouden yleinen maailmantilanne heijastuu jo vanhaan merenkulun kulttuuriperintöönkin.

Ruotsin merenkulkulaitos on mennyt säästösuunnitelmissaan vieläkin pitemmälle. Se ei halua huolehtia enää vanhoista majakoistaan ja näin sen toiminta-alueella noin viittäkymmentä ruotsalaista majakkaa uhkaa pahimmassa tapauksessa peräti purkaminen!

Merenkulkulaitoksen antaman tiedotteen mukaan nykyinen kauppamerenkulkuliikenne ei enää majakoita tarvitse. Ensimmäisessä vaiheessa myydään tai puretaan peräti kahdeksantoista merenkulun turvalaitetta. Näiden purettavien joukossa on myös Norrtäljen edustalla, vanhan väylän varrella oleva Högskärin jo 240-vuotias tunnusmajakka.

Ruotsin majakkaseuran puheenjohtaja Esbjörn Hillberg on merenkulkulaitoksen esittämästä tilanteesta täysin ymmällään. Hän myös uskoo suunnitteilla olevan projektin myötä Ruotsin menettävän merialueensa arvokkaita ja korvaamattomia kulttuurimuistoja, joita ei historiallisten majakoiden hävittämisen jälkeen voi enää millään korvata.

– Suunnitelma on mielestäni surkea. Meillä on jäljellä valtavasti kirkkoja ja linnoja, mutta tämän suunnitelman toteutumisen jälkeen ei enää lainkaan majakoita. Minusta myös tulevien sukupolvien olisi hyvä nähdä merialueellamme majakoita.

Suomen majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen pitää vastaavaa tilannetta mahdollisena myös meillä.

– Uskoisin, että kehitys johtaa myös Suomessa samaan suuntaan, Merenkulkulaitos ei tule varmasti enää tulevaisuudessa ohjaamaan varoja majakoiden kunnostukseen. Kun niiden ylläpidosta ei myöskään ole valtio kiinnostunut, vastuu niiden säilymisestä siirtyy kunnille, seuroille, yhdistyksille tai yksityisille tahoille. Majakoiden tulevaisuus pelottaa, sillä ei yksityisillä ole todellakaan varaa majakoidemme suojeluun.

Ruotsin kaltaiseen kulttuuriskandaaliin, missä hävityksen kohteeksi joutuu jopa yli kaksisataa vuotta vanha tunnusmajakka, ei Suomessa kuitenkaan ajauduta. Tämän takaa toiminnallaan kustavilainen Ulkosaariyhdistys ry, joka on ostanut omistukseensa maan vanhimman, jo yli 250-vuotta vanhan tunnusmajakan, Lyökin pookin, ja kunnostaa sitä parhaillaan alkuperäiseen asuunsa.

Lue myös nämä

X