Tilaa
Testit

Marine Alutech K13 – Videolla huippunopea hiilikuituvene ajossa!

Teijolainen Marine Alutech on totuttu tuntemaan laadukkaista alumiiniveneistä. Maailma muuttuu ja samalla venevalmistus. Supernopea poliisiveneprojekti K13 nostaa telakan uuteen suorituskykyluokkaan kehittyneillä materiaaleilla.

10.01.2019

Teksti, kuvat ja video Jaakko Pitkäjärvi

Arabian merirosvojen kesyttäjä

Kesällä 2015 työvenemarkkinoilla alkoi kuulua uutisia. Marine Alutech oli saanut tilauksen 14 kappaleen partiovenesarjasta, vieläpä Lähi-idästä. Nopeusvaatimus oli kokoluokassaan tiukka, sillä veneiden piti kulkea yli 50 solmua jettivedolla. Alan vaikuttajat ja muut telakat pyörittelivät päätään. Lähi-Itä tunnetaan venealalla kauppapaikkana, missä budjetti joustaa hyvien tuotteiden kohdalla, mutta asiakas vaatii pilkulleen sitä mitä on tilattu. Projektin raamit tarkoittivat käytännössä työvenettä, jollaista ei Suomessa ollut ennen nähty. Haaste ei ollut helpoimmasta päästä.

Venesarjan tilannut Oman on merellinen valtio. Pinta-alaltaan aika tarkkaan Suomen kokoisella maalla on rantaviivaa 3165 kilometriä eli lähes kolminkertaisesti oman rannikkomme pituuteen nähden. Viranomaistoimet sitovat paljon kalustoa, mistä Alutechilta tilattu sarja on vain yksi monien joukossa. Uusien poliisiveneiden käyttötarkoitus on partiointi ja niin sanottu interceptor-toiminta, eli epäilyttävien nopeiden alusten kiinniotto vielä suuremmalla nopeudella. Alueella liikkuu paljon salakuljettajia sekä erityyppisiä pienempiä, ongelmallisia separatistiryhmiä. Merirosvous on myös yksi seudun tunnetuista vitsauksista.

Esittely luettavissa tilaajille Kipparin digilehdessä 1/2019.

Lue myös nämä

X