Tilaa
Testit

Max 68 – Kunnianhimoinen katamaraani. Katso videolta liukuunlähtö ja miten keularamppi toimii

Max on uusi kotimainen brändi, joka tavoittelee katamaraaniveneilleen laajaa ostajakuntaa. Seitsenmetrinen malli vakuutti tiloillaan ja todisti viihtyvänsä myös kuoppaisella merellä.

12.03.2022

Tekstija kuvat timo sarkkinen

Kenelle: Kuormankuskaajalle, kalastusporukalle, ajettavaa terassia kaipaavalle – muokattavasta katamaraanista on moneen käyttöön.


Raaka lokakuinen torstai on pitänyt mukavuudenhaluiset maissa. Tuuli puhaltaa lounaasta 12 sekuntimetrin voimalla, ja meiningin ulapalla aistii jo Itä-Helsingin saariston suojissa. Vaahtopäät odottavat ihan nurkan takana.

Kun Villingin saari on ohitettu, liki puolitoistametrinen aallokko pääsee vyörymään vapaasti. Epäilykset jäytävät mieltä, mutta ei auta kuin ottaa kaatuvat seinät vastaan. Eteenpäin mennään hurjilla loikilla parinkymmentä solmua mittarissa. Vettä lentää kaarissa, ja aallot nostavat keulaa niin, että näkyvyys peittyy hetkeksi joka loikalla.

Mutta jotain maagista menossa on. Vaikka tuplamoottoreineen puolitoistatonnia painava vene hyppelehtii villistikin, sen tassut ottavat alastulot tasapainoisesti ja ennen kaikkea uskomattoman pehmeästi. Niin pehmeästi, ettei vastaavaa muista ihan heti avoveneessä kokeneensa.

Tassut ovat siis tämän ”katin” eli katamaraaniveneen runkoponttoneita. Kiitos niille tästä kroppaa säästävästä matkanteosta. Valmistajan edustaja kertoo, kuinka ponttonit on muotoiltu edestä ja alaosiltaan teräviksi – niiden V-kulma on perässä 24 ja keulassa 37 astetta.

Tuntuu todella siltä, että ne painautuvat veteen kuin kuuma veitsi voihin – yhtä sulavasti ja pauketta päästämättä.

Terävästi muotoillut ponttonit ovat pehmeän kulun salaisuus – niiden V-kulman kerrotaan olevan keulassa peräti 34 astetta.

Kaksiosaista keularamppia tarvitaan luonnonrannoissa. Saranoinnin ja apuköyden ansiosta puolitoistametriä pitkän kulkuväylän saa viritettyä käyttöön kohtuullisen helposti.

Monitoimisuus kärkenä

Max on venemerkkinä tuore, viime kesänä lanseerattu brändi. Sen takana on nimenomaan katamaraaniveneiden konkari, raumalainen Alpo Pro Boats (Kippari 4/2018), joka keskittyy uuden omistajakaksikkonsa, Tomi Arvon ja Marius Saikun voimin nyt Max-malliston kehittämiseen.

Katamaraaniperheen pienin jäsen kantaa mallinumeroa 58, ja sillä on pituutta loogisesti 5,8 metriä. Sen jälkeen tulevat metrin välein nyt koeajettu 68 ja 78. Kun lippulaivana esitellään vielä kesällä Max 98, uudella brändillä on heti alkuun komea kokovalikoima.

Mallit 58 ja 68 ovat avonaisia pulpettiveneitä, mutta ne voidaan varustaa putkirunkoisella, biminityylisellä katteella, johon saa sivuosatkin. Isompaa 78-mallia tehdään puolestaan sekä pulpetti- että hyttimallina.

Suunnittelun lähtökohtana on tehdä monikäyttöveneitä, ei pelkkiä kuormajuhtia. Niinpä konseptin ytimessä on muunneltavuus. Kaikkiin malleihin on saatavilla erikokoisia istuinlaatikoita ja ohjauspulpetteja, joista ostaja sitten valitsee omaan käyttöönsä sopivimman kalustuksen.

Konsepti on omiaan enemmän tai vähemmän hulppean kansitilan tarjoavaan katamaraaniveneeseen. Esimerkiksi kookkailla sohvilla ja pöydällä varustettu Max on kuin suuri liikkuva terassi, siis vaihtoehto puhtaaseen huvikäyttöönkin. Mahdollisena asiakaskuntana nähdään myös kalastusporukat ja -oppaat.

Kansi on korkeiden kaiteiden (75 cm) reunustama – ”omanmittaiset” saa halutessaan tilauksesta. Kalustus jättää tässä muodossa kulkutiet vapaiksi, ja tilaa riittäisi poikittaiseenkin asennukseen.

Tankkerimainen ulkonäkö ei toki välttämättä silmää miellytä. Täysalumiinisesta katamaraanista on vaikea karistaa työkalumaista perusolemusta ja tiettyä ”äijähenkisyyttä”. Nimivalinnastakin voi päätellä, onko sitä tässä tapauksessa kovasti edes yritetty.

Kiinnityspollarit ovat asiallista kokoluokkaa. Laidoilla on myös sidontapisteet kuormalle.

Kalustus tarpeen mukaan

Katamaraaniveneen kansi on käytännössä yhtä leveä perästä keulaan saakka. Kun turkkitilasta lasketaan pois perän moottorikaivot ja hienoiset keulan pyöristykset, hyödynnettävää pinta-alaa on noin 12 neliömetriä. Kelpaa siihen suunnitella mahtavampaakin kalustusta – vaikka 14:lle, joka on veneen suurin sallittu henkilömäärä.

Koeajoveneessä on ohjauspulpetti kahden hengen ajopenkkeineen sekä terassimainen, kahdesta pitkästä sivupenkistä (180 cm) ja pöydästä muodostettu oleskeluryhmä. Tilaa olisi vaikka illanistujaisiin jopa kahdeksalle hengelle. Ja tottahan penkeillä voi istua matka-ajossakin, mutta ohjaamon penkin tavoin ne eivät anna tukea kuoppaisella kelillä.

Kahden istuttava ajopenkki on simppeli. Lennokkaassa menossa saattaa tulla ikävä urheilullisempaa istuinta, jollaisia voi valmistajalta tiedustella. Pulpetin muotoa on tarkoitus suoraviivaistaa niin, että plotterin saisi asennettua upotettunakin. (Oik.) Korkeussäädettävä tuulilasi on näppärä esimerkiksi esteetöntä tilaa kaipaaville kalastajille. Pleksisuoja ei kuitenkaan mahdollista pyyhintä lisävarusteena.

Vaikka oleskeluryhmä on näin iso, esteetöntä kansitilaa jää silti tässäkin kokoonpanossa sekä keulaan että ohjauspulpetin etupuolelle. Mikä fiksuinta, istuinlaatikot on suunniteltu sormiruuveilla kiskoihin kiinnitettäviksi, joten kalustuksen voi valita kulloisenkin käyttötarpeen mukaan.

On aika harvinaista ja houkuttelevaa, että ison avoveneen saa muutettua parissa minuutissa kalastuslautasta kesäterassiksi.

Lisäpenkkejä on tarjolla kattava kokovalikoima (70–180 cm) parinkymmenen sentin välein, pöydät taas räätälöidään asiakkaan toivomiin mittoihin. Vaihtoehtoja siis todella riittää.

Pitkiin istuin- ja pöytälaatikoihin (180 cm) mahtuu varsin mainiosti varusteita. Tarvittaessa laatikot on helppo irrottaa, sillä ne on kiinnitetty kiskoihin sormiruuveilla. (Oik.) Laitaportti on mitoitettu pyörätuolin mentäväksi, ja yksilöllinenkin mitoitus onnistuu. Kaikki kalusteratkaisut voidaan räätälöidä liikuntarajoitteiselle sopiviksi.

Leveä keularamppi

Keularampista on varmasti iloa kaikenlaisessa rahtikäytössä – kokeilleet sen tietävät. Vakiovarustukseen kuuluva ramppi on käsikäyttöinen, sen leveys on 160 ja korkeus 75 senttiä.

Jos tästä veneestä kannettaisiin pois koko ”terassikalustus”, kyytiin voisi ajaa vaikka pyöräkuormaajalla tai kahdella mönkijällä. Näistä on videotodisteetkin valmistajan YouTube-kanavalla. Yhtä kaikki, tanssilavaa vastaava kansi ja 2 150 kilon kantavuus tekevät monista kuljetushaaveista totta.

Esittelyveneen rampin sai käännettyä alas jalalla painamalla, kun ensin vapautti kiinnipitävän köyden lukostaan. Helppo systeemi, johon vielä lisätään lukitustapit kiinnityksen varmistamiseksi. Parempi niin, epäilemättä.

Lisähintaan rampin saa kaksiosaisena, jolloin lastaus- ja purkuoperaatiot helpottuvat tuntuvasti luonnonrannoissa – vakioramppi palvelee lähinnä laitureiden kautta rantautumista.

Rampin nostaminen hoituu köydestä vetäen. Kevennysjousesta huolimatta se kysyy hieman voimaa. Lisävarusteena saa sähköhydraulisen rampin, joka ei kyllä olisi yhtään liikaa luksusta vakiovarusteena.

Parasta menoa tuplamoottoreilla

Lähes seitsemänmetriseltä kaksirunkoveneeltä sopii odottaa ykkösluokan vakavuutta niin satamissa kuin hitaissa lillutteluvauhdeissa. Nämä odotukset Max täyttää ehdoitta. Eikä unohdeta erinomaista suuntavakavuutta – tuntuu kuin vene kulkisi kiskoilla kovemmillakin nopeuksilla.

Koeajoyksilö oli varustettu kahdella 100-hevosvoimaisen Suzukilla, jotka antoivat kahden hengen kuormalla varmasti riittävän, 34,7 solmun huippunopeuden. Valmistaja suosittelee tuplamoottoriasennusta vahvasti aina, kun tavoitellaan yli 20 solmun nopeuksia. Perusteena on parempi hyötysuhde: esimerkiksi yhdellä 200-heppaisella huippunopeuden kerrotaan jäävän alle 30 solmun.

Syynä on tiivistetysti se, että tuplamoottoreilla vesi pääsee vapaasti katamaraanin keskitunnelin läpi, yksimoottoriasennuksella näin ei käy. Tuplamoottoreilla saavutetaan myös parempi trimmattavuus, ja kahdella kahvalla venettä pyörittelee tarkasti rantamanöövereissäkin. Se tosin vaatii ensikertalaiselta pientä treeniä.

Maxin kulkuasento tuntuu ja näyttää moniin katamaraaneihin verrattuna peräpainoiselta. Keulan kohdalla ponttonit ovat liukunopeuksissa selvästi irti vedestä. Tämä onkin ihan suunniteltu juttu, koska veneen ei ole haluttu kyntävän lastattunakaan. No, sitä ei tällä kertaa päästy todistamaan, mutta ainakin ”tyhjällä veneellä” liuku on kevyttä ja keulan asento vähentää roiskeita.

Kuten alussa tuli mainittua, liki puolitoistametrisessä vasta-aallokossa keula pompahteli peittämään näkyvyyttä joka aallosta, ja roiskeitakin lensi vallattomasti. Ei kivoja juttuja, mutta täytyy todeta, että monella muulla veneellä olisi käännytty noissa oloissa rantaa kohti. Ja kun pahimmasta osuudesta selvittiin, keulakin heti rauhoittui.

Normaalioloissa venettä ajaa ehkä mieluiten seisten – keularamppi on iso elementti, joka kuitenkin hieman rajoittaa näkyvyyttä. Etenkin lyhyitä kuskeja ajatellen on hyvä, että peräpenkkiä tullaan vielä korottamaan kymmenisen senttiä.

Entä hintalappu?

Koeajon perusteella voi olla melko varma, että ennestään katamaraaniveneellä liikkuneiden on helppo ihastua Maxiin. Siinä on melkeinpä kaikki mitä saaristokuormurilta voi toivoa, ja ellei jonkun mielestä ole, ratkaisu löytynee joko lisävarusteista tai sitten yksilöllisestä räätälöinnistä.

On mielenkiintoista seurata, löytyykö katamaraanille laajemmin ostajakuntaa huviveneilijöiden ja aktiivikalastajien keskuudesta. Ennakkoluuloja voi olla paljon voitettavana, mutta ainakin valmistajalla näyttää olevan kiitettävästi kunnianhimoa tehdä kaksirunkoveneistä entistä monikäyttöisempiä tuotteita.

Se, että Maxit tehdään täysin kotimaisin voimin, ei tietenkään voi olla näkymättä veneiden hinnoissa. Varsinkaan näinä aikoina, jolloin valmistajat meillä ja muualla ovat kärsineet alumiinin hinnan noususta. Yhtä kaikki, 68-mallin hinta alkaa 42 000 eurosta ja nyt koeajetulla tuplamoottoripaketilla ollaan jo lähellä 70 000 euroa.

Alumiinin ei tarvitse antaa hallita ulkonäköä, sillä valmistaja tarjoaa Maxeja kyljiltään teipattuna tai maalattuna – koeajoveneen harmaa on neutraali vakiovaihtoehto.

Tekniset tiedot

Max 68

Pituus 6,8 m, Leveys 2,5 m

Paino n. 1050 kg

Valmistusmateriaali alumiini

Kantavuus 2150 kg / 14 hlö

CE-luokka C

Tehosuositus 60–230 hv

Koeajomoottori 2 x Suzuki DF100ATX, nelitahti

Polttoainesäiliö 2 x 100 l

Vakiovarustus mm. hydrauliohjaus, käsikäyttöinen keularamppi, ohjauspulpetti säädettävällä tuulilasilla, kuormasilmukat, uimaporras, laitaportit, päävirtakatkaisin, 12 V pistoke

Lisävarusteet mm. erikokoiset ohjauspulpetit ja istuinlaatikot, biminikate, sähkötoiminen keularamppi, Raymarine Axiom -monitoiminäyttö, audiosoitin

Hinta alk. 42 000 € (sis. 120 cm ohjauspulpetti & penkki) , pakettina koeajomoottorien kanssa vakiovarustein 67 600 euroa

Valmistaja Alpo Pro Boats, Rauma

Lisätiedot Max katamaraaniveneet 

Lue myös nämä

X