Tilaa
Testit

Mercury Avator 20e – Isommalle veneelle. Video: Näin hiljaisesti Avator toimii Kala-Paltan perässä

Kahden kilowatin teho liikuttaa pehmeän eleettömästi moottorivenettäkin, mutta liukunopeudesta ei kannata haaveilla.

12.06.2024

Tekstiismo virta

Kuvattomi tähti

Kenelle: Niille, jotka polttomoottorikiellon tai hiljaisuuden ja päästöttömyyden vuoksi ovat valmiita maksamaan perämoottorista moninkertaisen hinnan.

Viime syksyn viimeisillä avovesillä Kippari pääsi kokeilemaan, kuinka potkuriakseliteholtaan 2 200 watin Mercury Avator toimii reilun viiden metrin mittaisen ja 153 kiloa painavan Kala-Paltan perälaudassa.

Lyhyt vastaus on, että uutuusmoottori toimii erinomaisesti, kunhan siltä ei pyydä liikaa. Liukunopeudet vaativat tuohon veneeseen 10–15 hevosvoiman bensaperämoottorin, eli noin viittä tai kuutta bensahevosvoimaa vastaavalla Avatorilla ei täydellä tehollakaan ylitetä runkonopeutta. Täyttä tehoa ei kannata käyttääkään, koska se vain haaskaa energiaa. Kun hyväksyy alle viiden solmun matkavauhdin, voikin alkaa ihastella sähköisen veneilyn hyviä puolia.

Vaikka sähköperämoottorikaan ei ole täysin äänetön, pääosin "melu" syntyy pienten laineiden liplatuksesta tai vähän isompien aaltojen iskuista veneen pohjaan. Eikä joudu läträämään bensan kanssa tai haistelemaan pakokaasuja.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X