Tilaa
Testit

Mercury F 115 CT: Käyttötestin loppuraportti

Mercuryn uudet 80, 100 ja 115 hevosvoiman mallit heittävät kilpailijoille erikoisen haasteen: entäpä jos kilpailu markkinoilla ei edellytäkään viimeistä huutoa olevaa huipputekniikkaa, vaan yksinkertainen ja vahva, koettu peruskonstruktio riittää ?

30.05.2016

TekstiKarel Kakko

KuvatJuha Virtanen

Jenkkien vanha sanonta ”mikään ei voita kuutiotuumia” on jo kauan saanut tekniikan palvojat hymähtelemään vähättelevästi. Totta on, että erilaisilla teknisillä apulaitteilla ja sovelluksilla voimaa voidaan tuottaa jo hyvinkin pienillä iskutilavuuksilla. Mutta totta on toistaiseksi sekin, että yksinkertaisuutta ja sitä kautta toimintavarmuutta ja huokeutta tavoiteltaessa moottorin tilavuus on yhä vahva ratkaisu – kirjaimellisesti.

Mercury 115 CT rakentuu 2,1-litraiselle lohkolle, jossa käytettään yhtä ketjuvetoista, kannen yläpuolista nokka-akselia ja kahta venttiiliä sylinteriä kohden. Moottori on rakenteellisesti samanlainen kuin pienemmät 100 ja 80 hevosvoiman CT:t. Iskutilavuutta on vanhempaan 115:een verrattuna kasvatettu melkein neljällä desilitralla, ja sen moottorin suositeltu pyörimisnopeus täydellä teholla alkaa jo 5 000 kierroksesta.

Rakenteellisesti Mercury antaa itsestään vahvan vaikutelman. Yksinkertainen perustekniikka on mahdollistanut tukevat materiaalivahvuudet ilman, että paino on noussut. Päinvastoin, edelliseen malliin verrattuna painoa on saatu nipistettyä liki 20 kiloa.

Purimme koeajomoottorin runsaan 190 käyttötunnin päätteeksi, ja sen sisäosat analysoitiin. Ennen kaikkea halusimme nähdä kulumat ja mahdolliset vauriot.

Lue Käyttötestin loppuraportti kokonaisuudessaan Kipparista 5/2016.

Mercury F 115 CT

Tyyppi R4, 4-tahti, SOHC

Venttiilit 2/sylinteri

Syl. halkaisija 90 mm

Iskun pit. 81 mm

Nimellisteho 115 hv / 84,6 kW

Huippukierrosalue 5 000–6 000

Paino 163 kg

Latausteho 35 A

Polttoainejärjestelmä monipisteruisku

Voitelujärjestelmä painevoitelu

Vaihteiston välityssuhde 2,07:1

Valmistaja Brunswick Marine, USA

Maahantuoja Mercury Marine

 

Lue myös nämä

X