Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Mini-Cat 25 -79 + Kubota Beta Marine -04

Mini-Cat 25 suunniteltiin 1960-luvun lopussa maineikkaan moottoripurjehtijan, Nauticat 33:n pikkusiskoksi. Käytännössä kyse on uppoumarunkoisesta moottoriveneestä, monissa niistä ei ole tukipurjettakaan.

31.08.2009

Tekstija kuvat timo sarkkinen

Kuuden solmun reissukaveri

Hintapyyntökommentti: ”11 tonnia lapaseen heti”

Otimme tarkasteluun yhden purjeettoman, 30-vuotiaan yksilön, joka yllätti etenkin sisätiloillaan – sekä hyvässä että pahassa.

Suomi on tuhansien fiskarien maa. Etenkin 1970-luvulla katetut, uppoumarunkoiset matkaveneet olivat ”jokamiesten” ulottuvissa, kun niitä saattoi hankkia edullisesti puolivalmiina paketteina. Itserakentajien pajoissa ja takapihoilla syntyi jos jonkinlaisia versioita. Ei siis ole ihme, jos käytettyjen markkinoilla kohtaa mallinimeltään samanlaisia mutta ratkaisuiltaan aivan erilaisia veneitä.

Ajan henkeen kuului vahvasti myös se, että uppoumaveneet varustettiin tukipurjeilla. Niiden tehtävänä oli estää venetyypille ominaista rullaamista ja vakavoittaa kulkua sivutuulessa.

Eräs tukipurjeella varustetuista veneistä oli Siltalan veneveistämön kehittämä Mini-Cat 25, jota myytiin myös puolivalmiina. Puhtaasti uppoumarunkoinen, yhtenäisen kajuutan tarjoava vene on 7,5 metriä pitkä ja 2,4 metriä leveä, ja kulkee pienen sisämoottorin vauhdittamana noin kuutta solmua.

Nyt esiteltävän, vuoden 1979 Mini-Catin moottoritilassa pörisee viitisen vuotta sitten veneeseen vaihdettu, Kubota Beta Marinen 20 hevosvoiman pikkudiesel.

Mini-Catin avotilan järjestely on monista uppoumarunkoisista veneistä tuttu: penkit sivuilla ja välissä kulkuväylä. Rakenteet ovat puiset, lujitemuovista turkkia lukuun ottamatta. Istumatilaa on mukavasti, varovaisesti arvioiden kuuden hengen porukalle. Salongin mahonkista takaseinää kelpaa ihailla. Komea, puinen ovi avautuu varsin kivuttomasti, ja sen saa painettua kiinni stoppariinsa. Mutta kun ovi suljettaessa siitä vapautetaan, tarvitsee avuksi toisen käden. Helppoa avotilassa ollessa, mutta haastavaa salongin puolelta.

Sisälle laskeudutaan moottorikopan ja irrallisen askeltason kautta. Mahonkisisustus luo salonkiin vanhan puuveneen tunnelman. Pentteri on sijoitettu salongin vasempaan takakulmaan.

Lue juttu kokonaisuudessaan Kipparista 8/2009

Mini-Cat 25

Pituus 7,5 m
Leveys 2,4 m
Paino n. 2 900 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Moottori Kubota Beta Marine, 20 hv diesel, vm. 2004
Makuusijoja 4
Myyntihinta 14 900 €
Hinta valmistusvuonna v. 1979 noin 16 000 € (96 100 mk, puolivalmis 19 600 mk)
Valmistaja Beaufort Oy, Turku

Lue myös nämä

X