Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Nissen perämoottorit

12.09.2019

TekstiPete Suhonen

KuvatJuha Virtanen

KustantajaA la Carte kirjat (2015)
Hinta39,95 € (suomalainen.com)

Nissen perämoottorit on nostalgiaa hehkuva teos perämoottoreiden yli satavuotiseen historiaan. Kirjan toimittaja Juha Virtanen matkaa menneeseen Nisse Häggblomin (s. 1936) valtaisaa, yli viidensadan perämoottorin kokoelmaa myötäillen. Samalla tehdään Nisse tutuksi niille, jotka eivät vielä häntä tunne. Joviaalin miehen urapolku vei Telvan asentajaoppilaasta Maritimin korjaamopäälliköksi, venemyynnin päälliköksi ja lopulta takaisin Telvalle, jonka varastosta löytyi perämoottorikeräilijän eldorado: lisää vanhoja moottoreita! Sittemmin kokoelma on karttunut nopeasti. Haikara jos toinenkin on tuonut Nissen portaille painavan paketin, josta löytyy vanha perämoottori saatekirjeineen.

Rehevästi valokuvitettu 60-sivuinen teos sisältää oman lukunsa 17 perämoottorimerkille. Valokeilaan nousevat amerikkalaiset Cross, Evinrude, Elto, Mercury ja Johnson, suomalaiset Larus, Nopsa ja Terhi, japanilaiset Yamaha, Tohatsu, Suzuki ja Honda, brittiläiset Seagull ja Anzani, ruotsalaiset Penta ja Archimedes sekä ranskalainen Goiot.

Merkkitarinat painottuvat moottorien ominaisuuksiin ja innovaatioihin, mutta useimmat niistä eivät vaadi erityistä teknistä osaamista. Harva tietää, että Tohatsu oli mopo- ja moottoripyörämerkki, joka hylkäsi kaksipyöräiset, kun perämoottorit osoittautuivat ylivoimaisen suosituiksi. Tai että legendaarinen Seagull teki vuonna 1934 moottoriin peruutusvaihteen, jota brittiasiakkaat hylkivät niin voimallisesti, että herkusta oli luovuttava.

Valokuvat välittävät kiehtovaa muotokieltä: perämoottorit ovat aina olleet kauniita tai ainakin visuaalisesti puhuttelevia esineitä.

Nissen aarteita löytyy ihailtavaksi jopa kolmesta museosta. Kotkan merikeskus Vellamon suuressa vitriinissä on kymmenittäin perämoottoreita. Hipelöitäväksi asti koneita on herran omassa museossa Kirkkonummen Tolsassa.

Lue myös nämä

X