Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Pelastetaan Itämeri

13.03.2018

TekstiPete Suhonen

KustantajaWSOY (2018)
Hinta19,95 € (suomalainen.com)

Ruotsalaisen toimittajan Johan Tellin (s. 1959) teos 50 sätt att räddä Össtresjön on nuorille suunnattu kirjanen. Suomeksi julkaistuna teoksesta ei aivan alkuteoksen nimen mukaista määrää pelastusvinkkejä löydy — siksikö kirjan nimeksikin on päätetty vähemmän svengaava Pelastetaan Itämeri? Mutta ei nimi kirjan tärkeää tarkoitusta pahenna: saada lukija kiinnostumaan Itämerestä ja sen tilasta. Sen jälkeen onkin omien Itämerta suojelevien elämänvalintojen vuoro.

Suositaan luomuruokaa, ei tuhlata vettä, istutetaan puita vesistöjen rannalle, koska ne toimivat suodattimena, valitaan omiin taideteoksiin jopa eko-maalit ja niin edelleen. Hieman epäsuhtaisten esimerkkien avulla osoitetaan, kuinka monimuotoisesti Itämer
ta voi suojella ja kuinka monesta tuutista sitä kuormitetaan. Asuuhan Itämeren rannoilla 90 miljoonaa ihmistä yhdeksässä eri valtiossa. Valumaa saapuu peräti 14 valtiosta.

Pahimmat oppikirjamaisuudet tai toisaalta manifestin sudenkuopat kierretään. Se on ehdoton edellytys, kun nuoria yritetään puhutella. Silti naiivilta vaikuttava selkokielisyys paikoin häiritsee: ”Puutarhanhoidossa käytetään monenlaisia hurisevia laitteita”.

Pisteet siitä, että kirja kehottaa rohkeasti ottamaan yhteyden poliitikkoihin, vaikka suoraan soittamalla. Omalla huolella Itämerestä on kuormitettava niitä, jotka meren kuormitukseen voivat eniten vaikuttaa. Vinkki sopii yhtä lailla liian hyvätapaisille aikuisille.

Alkuteosta on Suomeen soveltanut kääntäjä Iiris Kalliola. Esimerkiksi kirjan lopussa on linkkiluettelo suojeluun ja tutkimukseen, sekä varsin vinkeään Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämään Itämerilaskuriin. Sillä voi selvittää oman Itämerijalanjälkensä.

Lue myös nämä

X