Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Pienet kolhut veneessä kannattaa aina korjata

Käytöstä jää aina veneeseen jälkiä, vaikka kuinka yrittäisi olla huolellinen ja varovainen. Välillä syntyy pienempiä kolhuja ja joskus vähän isompia vaurioita. Ne kannattaa korjata hyvissä ajoin.

24.08.2018

Tekstija kuvat Juha Virtanen

Lasikuituveneeseen tulleet pienehköt vauriot voi korjata itse, mutta jos on kyse vähänkin isommasta vauriosta, on turvallisinta kääntyä jonkun lujitemuoviveneitä korjaavan yrityksen puoleen.

Esimerkiksi karilleajosta voi aiheutua veneen runkorakenteille laajemmat ja pahemmat vauriot kuin varsinainen törmäyskohta kertoo. Toisaalta harmiton laituriin, kiinnityspaaluun, poijuun tai toiseen veneeseen törmääminen voi tehdä veneen partaaseen pienen kolhun, jonka korjaaminen onnistuu veneilijältä itseltään.

Jos epäilee, ettei omat taidot riitä, kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta. Ammattimiehet ainakin osaavat arvioida vaurion korjauksen laajuuden ja antavat jonkinlaisen kustannusarvion.

Lujitemuovi kestää melkoisesti kolhimista. Mutta jos vaurio on sen verran iso, että laminaattia suojaava gelcoat-kerros vaurioituu, korjausta ei kannata pitkittää. Laminaatti nimittäin imee kosteutta. Siitä seuraa helposti ongelmia, varsinkin jos säilyttää venettä ulkona. Talvella kosteus jäätyy – ja jäätyvä kosteus rikkoo laajetessaan vauriokohtaa enemmän ja enemmän.

Hutilointi ei nopeuta

Lujitemuovikorjauksia tehdessä on syytä pitää mielessä, että vaikka korjattava kohde olisikin pieni, työssä on useita eri vaiheita ja aineiden kuivumiseen kuluu oma aikansa. Hätäilemällä ja hutiloimalla ei voita aikaa. Esimerkiksi loppuvaiheen hiomisessa säästyy aikaa ja hermoja,  kun tekee jo laminointivaiheessa kaiken mahdollisimman hyvin. Työskentelypaikan on syytä olla kuiva. Lämpötilan pitää olla reilusti plussan puolella, mieluimmin parinkymmenen asteen paikkeilla. Hyvästä tuuletuksesta on myös huolehdittava.

Käytä suojavälineitä

Kaikissa työvaiheissa, niin hioessa kuin laminoidessa, on käytettävä suojalaitteita. Hengityssuojien ja suojakäsineiden käytön tarpeellisuutta ei kannata vähätellä pienissäkään korjaustöissä, sillä näille aineille altistuminen on terveydelle haitallista.

Kaikkien käytettävien materiaalien pakkauksissa olevat ohjeet on syytä lukea tarkkaan ja myös noudattaa niitä. Varoitukset on syytä ottaa aina tosissaan.

 

 

 

 

 

Lue myös nämä

X