Tilaa
Testit

Pikatesti: Attwood-kulkuvalosarja ja Odeo Distress Flare -hätäsoihtu

Jos pimeällä liikkuu harvoin, kulkuvalot voivat olla vain tarvittaessa esille otettavat. Led-soihdun ominaisuudet parantavat hätämerkinantoa, mutta eivät korvaa perinteistä.

23.02.2024

TekstiPASI NUUTINEN

KuvatANTON REENPÄÄ

Suomessa pienetkin moottoriveneet varustetaan yleensä kiinteillä kulkuvaloilla. Niiden vikatilanteista tyypillisin on polttimon palaminen. Siitä on totuttu selviytymään pitämällä mukana varapolttimoita.

Irrotettavat, tilapäiskäyttöön tarkoitetut kulkuvalosarjat ovatkin jääneet harvinaisuuksiksi. Ne ovat yleisempiä maissa, joissa veneitä käytetään tyypillisesti trailereilta käsin ja pimeäajo on hyvin harvinainen poikkeustilanne.

Jotain meilläkin on, muu muassa kumilenkeillä tai magneeteilla kiinnittyviä. Niiden ongelmaksi on käytössä huomattu suuntauksen epätarkkuus. Punaiselle ja vihreälle kulkuvalolle on määrätyt näkymäsektorit, eikä tilapäislamppuja ole aina ollut helppo saada vakaasti kohdilleen.

Uutena markkinoille tullut Attwoodin valosarja kiinnitetään kunnollisilla puristimilla, joihin puolestaan ruuvataan kiinni joko 56 senttiä korkea masto 360° valkoiselle valolle tai muoviholkki punavihreälle eteen näyttävälle valolle. Suuntauksen tarkkuus on toki edelleen asentajan vastuulla.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X