Johan on härveli. Vaikka akkukäyttöinen harjapesuri ei sinänsä ole kummajainen markkinoilla, moni testiporukan kokeneempikin veneilijä ja kalastaja pääsi ihmettelemään moista laitetta ensi kertaa. Muun muassa yleis- ja pihatyökaluja valmistava hollantilaismerkki Batavia ei ollut ennestään yhtään tutumpi.
Harjapesurin iso bonus on se, että laite on mahdollista liittää vesiletkuun. Sitä varten tarvitaan yleistavarataloissa myytävä puutarhaletkun pikaliitin, jollainen usein letkussa on jo valmiina. Letkun halkaisija ratkaisee pikaliittimen koon.
Kohtuuajassa käyttökuntoon
Pakkauksessa tulee mukana pesuri harjoineen, akku ja laturi on hankittava lisähintaan. Tarjolla on 2 ja 4 ampeeritunnin akut sekä verkkovirralla toimiva neljän ampeerin pikalaturi.
Pesuri on pakkauksessaan osina. Riittävän selkeiden ohjeiden ansiosta kokoamiseen menee korkeintaan muutama minuutti. Esivalmisteluna ei tarvita muuta kuin akun lataus.
Käyttövalmiina alumiinivartinen pesuri on kaikkea muuta kuin hentoinen käden jatke: painoa on lähes neljä kiloa ja pituutta 168 senttiä. Esimerkiksi akkukäyttöiset ruohotrimmerit ovat yleisesti tuntuvasti kevyempiä.
Koska jo ensimmäisessä testauspaikassa oli käytettävissä vesiletku, kiinnitimme sen pikaliittimellä pesurin sovittimeen. Pieni sulkuvipu varren alla on kiva juttu. Muutenhan vedentulon joutuisi aina katkaisemaan letkun toisesta päästä, ja joissain satamissa hana voi olla hyvinkin kaukana veneestä.
Tehokas vaakapinnoilla
Pesutulos on kahden pyöreän harjan yhteispeliä: ulompi pyörii myötäpäivään ja sisempi vastapäivään. Ja kyllä tehon huomaa. Soutuveneen laajimmat pinnat, turkki ja penkit, puhdistuivat kevein liikkein pinttyneestä lehtivihreästä ja muusta liasta. Viisimetrinen kalavene oli kohteena yhtä helppo.
Ilman kemikaaleja näissä ei toki pärjätty, vaan veneet saivat ensin pesuaineliuosta pinnoilleen.
Testiryhmä oli yksimielinen siitä, että varsinkin laajoilla kansipinnoilla koneharja on omimmassa elementissään. Tavallisella veneharjalla tekee ehkä yhtä puhdasta jälkeä, mutta kovemmalla vaivalla.
Letkuliitäntää hyödyntäen pesutulos vain paranee ja huuhtelu helpottuu. Paineella ei tässä ole roolia, vinhasti pyörivä harjapää lähinnä hajottaa vettä roiskeiksi ympärilleen.
Raskas kannateltava
Täydellinen ei tämäkään tuote ole. Harjapää on aika iso kiekko (halkaisija 18 cm), jolla ei ahtaisiin väleihin mahdu. Ja sellaisiakin pestäviksi valituissa veneissä oli – mainittakoon vaikka soutuveneen sadevesikourujen ympäristöt turkissa.
Pestävää on toki myös muualla kuin veneen vaakapinnoissa. Ikävä kyllä varsipesuri tuntuu heti kömpelömmältä ja raskaammalta, kun sitä joutuu kannattelemaan käsissään. Esimerkiksi vesilinjan pesussa se ei tunnu mitenkään käytännölliseltä, olipa vene trailerilla tai laituripaikalla.
Pystypintojen pesua ajatellen on hyvä, että harjapään saa lukittua portaitta haluamaansa kulmaan. Käyttöohjeissa kuitenkin sanotaan, että lukitusta tulee käyttää vain silloin, kun laitetta käytetään hartialinjan yläpuolella.
Laatuvaikutelma on päällisin puolin hyvä. Sähkömoottorin pienet muoviset rattaat eivät kuitenkaan herätä luottamusta. Sama pätee melko herkästi taittuviin harjaksiin, jotka saa kyllä ohjeiden mukaisesti suoristettua keitetyn veden avulla.
Batavia Twin Brush -harjapesuri
Hinta 159 €, valmistaja Batavia, Hollanti, käyttöjännite 18 V
laturi 4 A, akut 2 ja 4 Ah
Lisätiedot Bataviapower, Marinekauppa
Harjapesuri pesee hyvin veneen laajat vaakapinnat, mutta se on kömpelö ahtaissa paikoissa.
HYVÄÄ
- Toimivuus kansipesuissa
- Vesiletkuliitäntä
HUONOA
- Ei erikokoisia harjaspäitä
- Raskas ja kömpelö pystypintojen pesussa
- Akku ja laturi ostettava erikseen