Tilaa
Testit

Pikatesti: Ecocut Pro -pyyhinsulkahöylä – Höylää pyyhkijät kuntoon

Saksalainen Ecocut on pyyhkimensulkien kunnostuslaite, joka toimii myös useimmissa veneissä.

15.11.2020

Tekstiheikki parviainen

Kuvatmarkus pentikäinen/otavamedia

Kun tuulilasinpyyhkimien sulat kuluvat, on järkevää hankkia uudet. Sille on myös vaihtoehto, sillä Ecocut-sulkahöylällä on mahdollisuus saada vanhoista sulista lähes uudenveroiset.

Tekniikan Maailman alun perin testaama Ecocut on tarkoitettu autoihin, mutta se sopii yhtä hyvin useimpiin veneisiinkin. Höylä leikkaa kuluneesta ja kulmistaan pyöristyneestä pyyhkimensulasta siivun pois, jolloin sulan kulmat ovat jälleen terävät ja pyyhkivät hyvin.

Höylässä on kaksi leikkaussyvyyttä, joten jokainen sulka voidaan leikata kahdesti. Kahden leikkauksen jälkeen sulka on jo sen verran matalampi, että kolmas leikkaus olisi liikaa ja sulan joustavuus saattaisi kärsiä tarpeettoman paljon.

Sulkahöylän voi tilata verkkokaupasta. Meillä postilaatikko kolahti muutamassa päivässä. Aloitimme höyläämällä testikohteina toimineiden autojen pyyhkimistä vain toisen, jotta pääsimme vertaamaan, onko höyläämisestä hyötyä.

Makrokuvassa näkyy, että höyläysjälki (tumma raita vaalean osan alalaidassa) on aavistuksen epätasainen. Se selittänee, miksi pyyhintäjälki ei ole aivan uuden sulan veroinen.

Varmat otteet auttavat

Heti voitiin todeta, että kyllä höylä sulasta siivun leikkaa. Nuoli näyttää leikkaussuuntaa, joten tarkkana pitää olla vain sen kanssa, että valitsee oikean syvyyden. Ennen höyläämistä sulka puhdistetaan mukana tulevalla tyynyllä. Emme tosin kokeilleet, heikkeneekö tulos ilman puhdistusta, vaan toimimme ohjeen mukaisesti.

Höylää on käytettävä varmoin ottein, jotta tulos on virheetön. Epäröinnistä leikkauspintaan tulee helposti pykäliä, jotka näkyvät myös pyyhintätuloksessa. Ohjeen mukaan höyläämisen voi tehdä sulka paikallaan, kunhan sen vain nostaa pystyasentoon. Kokeilimme leikkausta sekä sulka irti että kiinni, ja operointi oli ehkä hieman tukevampaa sulan ollessa kiinni pyyhkimen varressa. Ainakin yksin höylätessä.

Kun sulat oli höylätty, koetimme sadekelillä etsiä eroja höyläämättömään sulkaan. Ja erohan oli valtava; tuntui kuin toinen sulka olisi vaihdettu kokonaan uuteen!

Kun katsoo todella tarkasti, voi höylätyssä pinnassa nähdä pientä epätasaisuutta. Se on varmasti osasyy, miksi tulos ei ole aivan uuden sulan veroinen.

Vaihdoimme lopuksi kuluneen tilalle uuden sulan ja totesimme, että sen puhdistustulos oli vielä hitusen parempi kuin höylätyn sulan. Aivan uudenveroista emme siis sulasta höyläämällä saaneet, mutta huomattavasti kulunutta paremman.

Joskus toimii, joskus ei

Aina höyläys ei toimi. Useamman testisulan joukossa vastaan tuli myös pyyhkimet, joiden kumiin ei höylänterä pystynyt. Sulkamateriaali oli niin pehmeää ja sitkeää, että se vain jousti ja pakeni terän edeltä ja sulan pyyhintäsärmä tuli täyteen pykäliä. Höyläys ei vain onnistunut.

Toisaalta lähes saman näköisissä joskin melko kuluneissa sulissa Ecocutilla taas ei ollut mitään ongelmaa.

Joillain sulilla höylä siis tuntuu toimivan kohtuullisen hyvin, toisilla ei lainkaan. Toimivuuden huomaa vain kokeilemalla, ja kun sulkahöylän hinta on suunnilleen sama kuin yhden sulkaparin, investointi kokeiluun ei ole järin suuri.

Lue myös nämä

X