Jonkinlaisen varavirtalähteen pitäisi kuulua veneilijän varustearsenaaliin. Varsinkin silloin, jos veneessä tai reissun kohteissa ei ole kännykän lataamiseen tarvittavaa pistoketta.
Saksalaismerkki Ledlenser tunnetaan parhaiten laadukkaista taskulampuistaan. Valikoimiin kuuluu myös kolme kompaktin kokoista varavirtalähdettä. Kokeiluun valittiin kapasiteetiltaan suurin, 9 000 milliampeeritunnin (mAh) Flex 10 -malli.
”Power bankkien” on täytynyt kehittyä kovaa tahtia, kun hienot ominaisuudet vaativat älypuhelimiin aina vain isompia akkuja. Vielä viime vuosikymmenen lopulla ysitonninen virtapankki edusti markkinoiden tehokkainta päätä. Nyt 20 000 mAh:n tuotteita näkee jo myytävän halvimmillaan muutaman kympin hinnoilla.
Akkukapasiteetillaan Ledlenser ei siis säväytä. Se lupaa kuitenkin venekäytössä tärkeän vesitiiviyden IP65-luokituksen mukaisesti. Se tarkoittaa suojausta joka puolelta tulevalta sade- ja roiskevedeltä. Upotusta veteen virtapankki ei kestä.
Erikoista on se, että Ledlenser toimii kahdella 21 700-mallisella litiumioniakulla. Näitä sormiparistojen muotoisia akkuja käyttävät esimerkiksi jotkin tasku- ja otsalamput. Siispä Ledlenseriä voisi hyödyntää näiden akkujen lataamiseen ja säilyttämiseen. Parhaassa tapauksessa esimerkiksi retkeilevä veneilijä voi nähdä tässä pienen lisäedun.
Merkittävämpi etu on akkujen vaihtomahdollisuus, kun ne aikanaan tulevat tiensä päähän. Ja tietenkin akkuja voi hankkia varalle latauskertojen lisäämiseksi.
Virtapankin rakenne vaikuttaa tukevalta, mutta kokoa ja painoa ei ole liikaa housujen taskuunkaan. Molemmat akut paikoillaan Ledlenserin painoksi mitattiin 230 grammaa.
Käyttö on helppoa. Päällä oleva painike toimii virtakytkimenä, eikä muita nappuloita ole. Pieni, vain kymmenen sentin kolikon kokoinen näyttö ilmaisee akkujen varaustilan karkeasti vihreillä pisteillä. Prosentteina varaustilan kertova näyttö olisi selkeämpi.
Usb-portteja on kolme: sisään- ja ulostulot usb-c ja usb-a sekä sisääntulo Micro-usb. Tuotepakkaukseen kuuluu vain yksi usb-a-usb-c-kaapeli. Useimmat iPhone-puhelimet vaativat Lightning-liittimellä varustetun latausjohdon, jollainen monella on.
Pienehkö virtapankki ei tue yhtäkään pikalatausstandardia, jollaiset ovat isommissa mötiköissä yleisiä. Ilmoitetut maksimilataustehot ovat vaatimattomia: usb-a-portista 12 wattia ja usb-c:stä 15 wattia. Jälkimmäistä käytettäessä selvisi, että isomman älypuhelimen ja tabletin 4 500 ja 5100 mAh:n akut vaativat tyhjästä täyteen jopa kolme tuntia latausta.
iPhone 13 Mini -puhelimen 2 438 mAh:n akku oli virtapankille helpompi nakki. Täysin tyhjentyneen akun sai 20 prosentin varaustilaan kymmenessä minuutissa ja täyteen tunnissa ja kolmessa vartissa. Teoreettisesti tämän iPhonen pystyisi lataamaan tyhjästä täyteen Ledlenserillä jopa lähes neljään kertaan.
Virtaa riittänee viikonloppuretkillekin, jos ladattavassa kännykässä ei ole isoa akkua – tai jos puhelinta ei käytä aktiivisesti. Suoja roiskeita vastaan on hyvä ominaisuus, mutta markkinoilta löytyy korkeammankin IP-luokituksen virtapankkeja, jotka kestävät veteen upotuksenkin. Mutta seitsemän vuoden takuuta ei moni valmistaja tarjoa. Ledlenseriin sen saa rekisteröimällä tuotteen yksilöllisellä koodilla netissä.
Ledlenser Flex 10 -virtapankki
Hinta: 69,90 €
Kapasiteetti: 9 000 mAh
Latausteho: max. 15 W
Mitat: 10,3 x 4,1 x 2,8 cm (korkeus x leveys x syvyys)
Mitattu paino: 230 g (akkujen kanssa)
Lisätiedot: Ledlenser
Kompaktia kokoa arvostavan virtapankki lähinnä pienten älypuhelinakkujen lataamiseen, hätävaraksi isoille kännyille ja tableteille.
Hyvää
- Vedenpitävyys
- Vaihdettavat akut
- Kompakti koko
Huonoa
- Kapasiteetti isoille akuille
- Pieni näyttö
- Ei suojausta liittimille