Tilaa
Testit

Pikatesti: Mustang-kaasuliesi – Halpa toimii hyvin

Retkiruoan valmistaminen kuuluu venereissuille. Edullinen kaasuliesi kelpaa kokkihommissa.

13.06.2021

Tekstija kuvat jussi evinsalo

Kun kaasuliesi maksaa hieman yli 20 euroa, voi mieleen tulla epäileviä ajatuksia tuotteen laadusta. Varsinkin, jos haluaa tehdä muutakin kuin lämmittää liedellä vettä.

Lähdimme testaamaan Mustangin kannettavaa kaasuliettä tuuliseen merenrantaympäristöön. Matkaseurana oli 7-vuotias tytär, jonka nälän isä havaitsi jo alkumatkasta. Kannettava liesi pitää saada pikaisesti toimintakuntoon.

Kätevä kantaa

Mustang-liesi on pakattu kätevään salkkuun. Painoa laitteella on pakkauksen mukaan alle puolitoista kiloa. Pakkausta on erittäin helppo liikutella ja kokonsa puolesta se mahtuu myös retkireppuun, vaikka ihan pieneksi sitä ei voi sanoa. Salkku suojaa liettä kolhuilta, eikä sen sisältö leviä kovassakaan merenkäynnissä pitkin venettä.

Lieden käyttö on erittäin yksinkertaista ja nopeaa. Siinä on vain muutama liikkuva osa. Kaasupatruunan asentaminen omalle paikalleen onnistuu vain yhdellä tavalla. Sitä ei periaatteessa pysty lukitsemaan paikoilleen väärin. Kokonaisuudessaan liesi on käyttövalmis alle minuutissa. Kun lapsi ilmoittaa, että nyt voisi paistettu makkara maistua, onkin keittiö hetkessä pystyssä.

Tuulelle herkkä

Käyttöpaikan valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa. Kaasuliesi on herkkä reagoimaan tuulen kanssa ja se vähentää käyttötehoa.

Kevyt liesi on myös hieman epävakaa, joten alustan pitäisi olla kohtalaisen tasainen. Jonkinlaisen oman tukialustan väsääminen ei olisi pahitteeksi. Lieden kotelo toimii mainiona tuulensuojana, mutta ihmeisiin sekään ei pysty. Kalliorannat tarjoavat onneksi usein tasaisia, palamattomia alustoja, joissa on luontainen tuulensuoja.

Lieden käyttöteho yllätti. Voi tirisi hetkessä pannulla, eikä pyttipannun valmistuksessa mennyt montaa hetkeä. Isommalle porukalle ruoan laitossa menee enemmän aikaa. Pannun tai kattilan halkaisija voi olla enintään 180 milliä, jotta liesi ei ylikuumene. Suurta määrää ruokaa ei siis kerralla valmisteta. Kahden tarpeiksi lieden koko riittää kuitenkin hyvin.

Kunnon ulkoruokailun kruunaa jälkiruoka. Letut vadelmahillolla ja murukahvi vielä kylkeen tekivät kokeilusta onnistuneen. Laitteen kokoon laittaminen oli yhtä nopeaa kuin kasaaminenkin.

Kokonaisuus oli erittäin toimiva eikä kaasulieden käyttö aiheuttanut ylimääräistä sähläämistä tai arpomista.

Kaasupatruunoita kuluu

Kaasulieden suurin ongelma on lähinnä veneilykauden jälkeen sen käyttö kylmissä olosuhteissa. Kylmällä ilmalla saa varautua pidempään ruoanvalmistusaikaan ja korkeampaan kaasunkulutukseen. Jos nälkä on kova eikä keskikypsyysaste houkuttele, kannattaa kylmällä säällä valita toinen tapa kokkailuun.

Kevät-, kesä-, ja syysolosuhteissa, lämpötilan ollessa plussan puolella, kaasulieden käyttö on toimivaa.

Lyhyen selvityksen jälkeen lähipiiristä löytyi henkilö, jolla tämän tyyppinen kaasuliesi on kuulunut veneretkiin jo kymmenen vuoden ajan. Kaasupatruunoita on kulunut reilusti, mutta itse laitetta ei ole koskaan tarvinnut vaihtaa.

Laitteella valmistettu ruokalista on kattava, eikä edes paksuja pihvejä ole tarvinnut jättää kotiin odottamaan. Oman ja konkarikäyttäjän kokemuksen perusteella voisi sanoa, että Mustang-kaasuliesi on hintansa arvoinen ja luotettava matkakumppani, jonka kanssa nälkä ei pääse yllättämään kunhan kaasua riittää.

Kaasupullon tyhjennettyä on hyvä muistaa, että sitä ei saa koskaan laittaa tavallisen jätteen sekaan. Kertakäyttöiset kaasupatruunat ja -säiliöt otetaan jäteasemilla kotitalouksilta vastaan vaarallisena jätteenä. Valitettavasti asiasta jaetaan edelleen erilaisia ohjeita.

 

Lue myös nämä

X