Tilaa
Testit

Pikatesti: Nebo Luxtreme ja Biltema -hakuvalot – Ääripäiden kohtaaminen

Nebo Luxtreme on uusinta huipputeknologiaa, mutta Bilteman perusmalli puolustaa hyvin paikkaansa veneessä.

01.12.2023

Tekstikipparin työryhmä

Epäsuhtaisempaa vertailuparia emme hakuvaloista löytäneet. Nebo on uusinta huipputekniikkaa, Biltema ledivaloksi jo pitkään myynnissä ollut perusmalli. Eroja odotimme ja löysimme.

Nebo Luxtreme 100 SL käyttää vasta yleistymässä olevaa LEP-teknologiaa. Laser Excited Phosphorus, eli laserilla kiihdytetty fosforivalo toimii niin, että sinisellä laserilla ammutaan valaistuselementin fosforialustaa, joka heijastaa säteen näkyvän valon aallonpituudelle.

Tuloksena on erittäin kapea ja kantava valokeila. Merimerkin löytää jopa parin merimailin päästä kirkkaassa yössä, ja säde tunkeutuu sateen tai sumun läpi ilmiömäisen hyvin.

Näitä tullaan jatkossa varmasti näkemään lisää.

Pääaseen lisäksi Nebo näyttää laajempaa valoa perinteisillä ledeillä, edellisten yhdistelmää sekä himmeää punavaloa. Parasta lampussa on kiertokytkin, jolla kunkin valon saa päälle ja pois suoraan, kulkematta koko valikon läpi. Rakenne on ammattilaistason vankka, runko alumiiniin jyrsitty kunnon suojauksineen. Pahinta on huima hinta, joka palauttaa ajatukset teknohifistelystä käytännön veneilyn pariin.

Bilteman hakuvalo muodostaa lähelle laajan ja hajoavan valokuvion, kun taas Nebon valokeila on erittäin kapea ja kirkas. Jälkimmäisen valo on niin kirkas, että käytössä on aina oltava huolellinen.

Edes avomerellä tarvitsee aniharvoin etsiä yksittäistä viittaa noin kaukaa. Pitkiä etäisyyksiä merkitään majakoilla, jotka näkyvät omin avuin.

Väylillä ja saaristoissa hakuvalolle riittää parin sadan metrin kantavuus. Siihen Bilteman valaisin ulottuu hyvissä oloissa tyydyttävästi. Sateessa näkyy valokeilan voimattomuus ja ennen kaikkea sen hajoaminen: kimaltavat pisarat muuttavat näkymän valoseinäksi.

Ei ole kysymystäkään siitä, etteikö Nebo suoriutuisi kaikista valotöistä paremmin kuin Biltema: kyllä suoriutuu. Ei oikeastaan siitäkään, onko se riittävästi parempi perustellakseen yli 15-kertaisen hintansa: ei ole, paitsi erityisessä ammattikäytössä.

Nebon hakuvalo on vieläpä niin käsittämättömän huikaiseva, että sivullisten turvallisuudenkin takia laite on paras ammattilaisten käsissä.

Näin sen pitää olla: valokuvio asetetaan ensin valisimella, sitten vasta sytytetään lamppu katkaisimella.

Nebo Luxtreme -hakuvalo

Hinta 380 €/25 €, valmistaja Nebo Tools, Englanti, virtalähde 9 000 mAh irrotettava ja ladattava akku, toiminta-aika 6-12 h, jatkuva lataus mahdollinen

Lisätiedot Nebotools, Bonge

HYVÄÄ
  • Hakuvalon kantavuus
  • Laadukas rakenne

HUONOA

  • Kallis ja painava

Biltema-hakuvalo

Hinta 25 €, valmistaja Biltema/Ruotsi, virtalähde usb- ja perinteinen pistoke, toiminta-aika 2,5-3 h

Lisätiedot Biltema

HYVÄÄ

  • Kevyt ja kelluva
  • Toimiva ergonomia

HUONOA

  • Rajallinen valoteho
  • Valotoiminnot yhdellä kytkimellä
 
 

Lue myös nämä

X