Tilaa
Testit

Pikatesti: Osculati Extreme Plus LED 820 – Hakuvalo paristoilla

Tukeva, langaton ja huiman tehokas hakuvalo miellyttää kättä ja silmää.

28.11.2021

Tekstija kuvat pasi nuutinen

Led-tekniikan myötä pienvalaisinten tehoissa on jo pitkään käyty kilpajuoksua. Otsalampuissa on veneilyä ajatellen siirrytty jo järkevän tuolle puolen. Satojen lumenien valotehot yhdistettynä epämääräisesti toimiviin kytkimiin sokaisevat enemmän miehistön silmiä kuin valaisevat ympäristöä.

Hakuvaloissa tilanne on helpompi. Niillä annetaan lyhyitä valopurskeita veneen ulkopuolelle, jolloin heijastukset rakenteista eivät haittaa. Oikein toteutettu hakuvalo kestää valotehoa paljon ja juuri sellainen on italialaisen Osculatin uusin malli. Se valmistetaan Kiinassa osoittaen, että sieltäkin saa mitä tilaa: kun pyydetään huipputuote eikä rihkamaa, sellainen myös tulee.

Osculatin runko on kouriin tuntuvan jämäkkä ja uskottavasti IP67-suojauksen täyttävä. Paristopesä sulkeutuu pitkillä kierteillä ja hyvän kokoisella tiivisterenkaalla. Ronski kädensija ja isot kytkimet ovat hansikoiduilla sormilla käytettävät. Työvalaisimena käyttöä varten on käännettävä jalka ja irrotettava olkahihna, mutta ne eivät ole tiellä hakuvalonakaan.

Heijastinta ympäröi musta kehys, joka ei päästä valoa käyttäjän silmille. Valokeila on kapea ja helposti kohdistettava, hajavaloa on minimaalisesti ja 820 lumenin valoteho poimii merimerkit näkyviin todella kaukaa. Luvattu etäisyys täysteholla (590 m) ylittyy kokeillessa kevyesti.

Neljän C-pariston pesä on vesitiivis reilun O-renkaan ja kunnon kierteiden suojaamana.

Erityinen kiitos tulee kytkimen toiminnasta. Täysteho, puoliteho ja (jälleen kerran tarpeeton) vilkkutoiminto vaihtuvat painalluksen pituuden mukaan, ei peräkkäisillä painalluksilla. Uudelleen käynnistäessä tulee aina käyttöön täysi teho. Hämäränäköä ei siis tarvitse pilata käymällä joka kerta läpi koko valokatalogia.

Johdottomuus on venekäytössä ilmeinen etu. Paristoja (4 x C) kätevämpi virtalähde veneessä kuitenkin olisi 12/24V ladattava akku. Täydellä teholla paristoille luvataan kestoaikaa vain kolme tuntia, mikä kokeillessa ylittyy muodollisesti: valoteho kuitenkin heikkenee huomattavasti jo kahdesta tunnista alkaen. Puolitehollakin löytää silti merkkejä tyydyttävästi ja kestoaika moninkertaistuu.

Osculati Extreme plus led 820 -valo

Hinta 74,90 €
Ostopaikka Marinekauppa
Valovirta 250/35 lm
Paino 830 gr

HYVÄÄ
+ Suuri maksimiteho
+ Luotettava rakenne
+ Järkevät kytkintoiminnot
HUONOA
– Paristojen käyttöaika

Lue myös nämä

X