Tilaa
Testit

Pikatesti: Rebelcell 24V50AV – Järeämmän keulakoneen akku. Video: Näin nopeasti laturi puskee virtaa akkuun

Iso kalavene vaatii tehoa keulakoneelta. Silloin 24-volttinen Rebelcell on hyvä ratkaisu akuksi.

14.03.2022

Tekstija kuvat jari rannisto

Litiumioniakkujen edut perinteisiin lyijyakkuihin verrattuna alkavat olla jo laajasti käyttäjien tiedossa tekniikan yleistymisen ansiosta. Yksi litiumioniakkujen usein moitittu ongelmakin on jo pitkälle ratkaistu. Monet käyttäjät ovat kokeneet hankalaksi sen, että litiumakku ei varoita varauksen loppumisesta samaan tapaan kuin lyijyakut, joissa jännitteen laskemisen kyllä huomaa.

Myöskään esimerkiksi sähköperämoottoreissa olleet lataustilaa kuvaavat ledindikaattorit eivät kertoneet erilaisen purkauskäyttäytymisen takia todellista akun varaustilaa.

Monissa litiumioniakuissa on nykyään bluetoothilla varustettu bms-kortti, joka kertoo puhelimeen ladatun applikaation avulla akun varaustilan.

Rebelcellin akussa on päädytty toiseen ratkaisuun. Akun kotelossa on yksinkertaisesti nappi, jota painamalla pienessä näytössä vuorottelevat muutaman sekunnin välein akun jännite ja jäljellä oleva prosentuaalinen osuus varauksesta. Varaustilan selvittäminen on jopa helpompaa kuin applikaation avulla, jos akku on asennettu helposti saavutettavaan paikkaan.

Rebelcell voidaan asentaa myös kyljelleen, mikä voi helpottaa akun tilan tarkastamista.

24 V keulamoottori on tyypillinen käyttökohde Rebelcellin litiumakulle.

Lataus omalla laturilla

Litiumioniakkuja toteutetaan erilaisilla tekniikoilla. Käytännössä tällä voidaan vaikuttaa akun nimellisjännitteeseen ja energiatiheyteen. Käyttäjän kannalta yksi merkittävä asia on sopivan laturin valinta. Yleisimmin käytetyille LiFePO4-akuille on tarjolla runsaasti yleislatureita. Rebelcellissä käytetty Li-ion-akun latausjännite poikkeaa kuitenkin normaaleista LiFePO4-latureista. Maahantuojan suositus onkin käyttää vain Rebelcellin omia latureita. Hyvin mahdollisesti myös akun bms-kortti estäisi lataamisen vääränlaisella laturilla, mutta tätä ei kannata kokeilla.

Valmistaja suosittelee käyttämään lataamiseen ainoastaan Rebelcellin omaa laturia.

24V50AV akulle sopiva laturi on Rebelcell 29,4V20A, jonka avulla tyhjän akun saa ladattua täyteen 2-3 tunnin aikana. 3,1 kiloa painava laturi on IP65 luokitettu. Laturi kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun akku on ladattu täyteen. Lisäksi laturi on suojattu mahdollista vääriin napoihin kytkemistä vastaan. Laturin johdot on varustettu akun napoihin sopivilla M8-rengasliittimillä.

Johtimet kytketään napoihin akun mukana tulevilla mutterikantaisilla ruuveilla. (Oik.) Akussa olevaan näyttöön saadaan vuorottelemaan varustila ja jännite.

Vesitiivis laturi on varustettu jäähdytysrivoilla ja tuulettimella. 20 A:n latausvirta ei ehkä kuulosta suurelta, mutta jännitteen ollessa lähes 30 V tehoa on noin 600 W. Käyttöohjeen mukaan laturia ei saa peittää ja sitä on käytettävä tilassa, jossa ilma pääsee vaihtumaan. Rivoista ja tuulettimista huolimatta laturi tuntuu käytettäessä lämpimältä käteen. Rengasliittimet ovat hieman hitaat käyttää, mutta latausteho on niin iso, että muut ratkaisut eivät ole riittävän turvallisia.

Akun varauksesta ja jännitteestä kertovaa näyttöä voi pitää päällä latauksen aikana, jolloin etenemistä voi tarvittaessa seurata koko ajan.

Video: Näin nopeasti laturi puskee virtaa akkuun.

 

Lue myös nämä

X